FOTO  Strasbourg: BiH zemlja domaćin sastanaku radne grupe eksperata za Klimatske promjene u lipnju 2016. godine u Mostaru

Vidi originalni članak

...s ciljem promicanja međudržavne suradnje na području zaštite prirode i klimatskih promjena. U uvodnom govoru predsjedatelja Stalnog odbora, g Qystein STQRKERSEN, rekao je da je "primjena je ključna riječ za naš rad. Naše opredjeljenje ne bi trebao završiti usvajanjem dokumenata, smjernica i preporuka, nego početi u tom trenutku. Bernska konvencija Vijeća Europe je pionirski akt za pregovaranje u području očuvanja prirode". Tijekom trajanja sjednice zemlje potpisnice prezentirati će svoja izvješća o implementaciji Bernske konvencije i predstavit će se agenda aktivnosti za narednu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvog dana sjednice usvojen je zahtjev BiH da bude zemlja domaćin sastanaku radne grupe eksperata za Klimatske promjene 2. i 3. lipnja 2016. godine u Mostaru u organizaciji Sveučilišta u Mostaru. U ime Bosne i Hercegovine sastanku je nazočila doc.dr.sc. Mirjana Milićević.

Usljed čestih varijacija klimatskih čimbenika BiH je izložena sve češćim klimatskim nepogodama (poplavama, ekstremnim temperaturama, oborinama). Sektori koji su najranjiviji na klimatske promjene u Bosni i Hercegovini su: poljoprivreda, vodni resursi, zdravlje ljudi, šumarstvo, biodiverzitet i osjetljivi ekosistemi. U sektoru poljoprivrede, uticaj klimatskih promjena uključuje smanjenje prinosa kao posljedicu smanjenih količina padavina i povećane stope isparavanja, potencijalno smanjenje produktivnosti domaćih životinja, učestaliju pojavu poljoprivrednih štetočina i oboljenja usjeva, te povećanu nesigurnost hrane. Pozitivni uticaji se ogledaju u produženoj sezoni rasta usjeva i većem potencijalu za uzgoj mediteranskih kultura u Hercegovini. U sektoru vodoprivrede, klimatske promjene donose češću pojava suša (u zapadnim dijelovima BiH), pad riječnog vodostaja tijekom ljeta, ali i češću pojavu poplava. Uticaj klimatskih promjena na zdravlje ljudi uključuje povećanu učestalost i ozbiljnost epidemija/pandemija tijekom toplijih zima, povećan mortalitet povezan sa pojavom ‘toplotnih valova', moguće širenje azijskog tigrastog komarca (Aedes albopictus), i povećanje broja slučajeva oboljenja koje prenosi krpelj (lajmska bolest i encefalitis uzrokovan ujedom krpelja). Mogući pozitivni uticaji podrazumijevaju manji broj smrtnih slučajeva nastalih usljed hladnoće.

U sektoru šumarstva evidentna je povećana učestalost i intenzitet šumskih požara, povećan rizik za rijetke i ugrožene šumske zajednice, sve veći broj štetočina kao što su potkornjak i gubar (North Atlantic Index [NAO] indeks), te povećan rizik od transformacije šumskog ekosustava koji bi rezultirao mortalitetom drveća velikih razmjera. Pozitivni utjecaji se ogledaju u bržoj stopi rasta i pojavi novih vrsta od ekonomskog značaja. U oblasti biodiverziteta i osjetljivih ekosustava, negativni uticaji klimatskih promjena uključuju gubitak postojećih staništa, fragmentacija staništa, istrebljenje vrsta, i rapidne promjene temperature i/ili količine padavina, koje utiču na funkcije ekosustava. S druge srane, prisutna je pojava novih staništa.

Sposobnost prilagođavanja klimatskim prijetnjama u poljoprivrednom sektoru je na niskom nivou. Primjetan je nedostatak modelovanja usjeva i klimatskih podataka neophodnih za sustave ranog upozoravanja. Poljoprivrednim proizvođačima je neophodna obuka o manje radno intenzivnim poljoprivrednim metodama, tehnikama uzgoja bolje prilagođenih usjeva i tehnikama protivgradne zaštite. Uz to, pitanja klimatskih promjena nisu integrirana u politike o poljoprivredi i ruralnom razvoju. Kad je u pitanju sposobnost prilagođavanja u sektoru voda, još uvijek postoji kritičan nedostatak hidrološkog modelovanja, detaljna procjena ranjivosti, nedostatak mapa ranjivosti i dijagrama rizika od poplava. Mjere zaštite od poplava su na niskom nivou, a pitanja klimatskih promjena nisu ugrađenа u sektorske zakone i programe. U sektoru zdravstva, sposobnost prilagođavanja na klimatske promjene je ograničena nedostatkom praćenja akutnih i hroničnih bolesti. Zdravstveni radnici i pacijenti nisu dovoljno upoznati o odnosu između zdravstvenih tegoba i klimatskih promjena. Ne postoje finansijska sredstva za zdravstvene mjere prilagođavanja. Otežan pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti u ruralnim područjima otežava tretman pacijenata sa hroničnim i infektivnim oboljenjima na koja mogu utjecati klimatske promjene.

Sposobnost prilagođavanja u sektoru šumarstva je na veoma niskom nivou. Nisu definirana područja koja su najviše ugrožena klimatskim promjenama i ne postoji detaljna analiza utjecaja klimatskih promjena za pojedine šumske zajednice. Tehnika za gašenje šumskih požara je nedovoljna i zastarjela. Kao i u drugim sektorima, primjetan je nedostatak integracije problema i pitanja klimatskih promjena u sektorske politike i strategije. Iako su već sada pojedine biljne i životinjske vrste veoma ugrožene usljed povećanja temperature i smanjenja padavina, najosjetljivija područja i najugroženije vrste flore i faune nisu definisana, čime je sposobnost prilagođavanja u oblasti biodiverziteta i osjetljivih ekosistema izuzetno umanjena. Za svaki sektor su predložene mjere prilagođavanja koje su identifikovane na osnovu stručnog konsenzusa, konsultacija sa zainteresovanim stranama i analize relevantnih istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Vezani članci