Stojić se ironično smijao, Prlić je pisao bilješke, a Praljak odmahivao

Vidi originalni članak

... dužnosnika Herceg-Bosne i njihova obrana. Svi su bili raspoloženi, a Valentin Ćorić, Bruno Stojić i Milivoj Petković mahnuli su i nasmiješili se svojoj bližoj rodbini koja ih je došla podržati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ovo raspoloženje bilo je kratkoga daha, i već nakon prvih riječi francuskog suca, predsjedatelja Vijeća Jean-Claude Antonettija, postalo je jasno da će kazne biti drakonske s proglašavanjem međunarodnog oružanog sukoba s umiješanosti Hrvatske, a napose postojanja udruženog zločinačkog pothvata oko etničkog čišćenja dijela Herceg-Bosne i njezina pripajanja Hrvatskoj.

Nije bilo jednoglasno

Ukupno 111 godina zatvora nepravomoćnom presudom dobili su Jadranko Prlić, Bruno Stojić, generali Milivoj Petković i Slobodan Praljak, Valentin Ćorić i Berislav Pušić poput izvršitelja i posrednika, a pod vodstvom pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška i generala Janka Bobetka.

No, ova odluka kojom se teško tereti Hrvatsku samo mjesec dana uoči ulaska u EU i Hrvate u BiH pred važne političke procese i reforme, nije donesena jednoglasno jer je upravo francuski sudac nasuprot nestalnim sucima Haaškog tribunala Mađaru Arpadu Prandleru, Švicarcu Stephanu Trechselu i rezervnom sucu Antoine Kesia-Mbe Mindua, iznio suprotno mišljenje. No, sudsko vijeće bilo je jednoglasno oko visine kazne kao i činjenica vezanih za zločine na području bivše Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

U galeriji s pogledom na sudnici su zajedno bili i predstavnici bošnjačkih udruženja žrtava rata među kojima su bili bivši gradonačelnik istočnog Mostara Safet Oručević i zapovjednik specijalne postrojbe Armije BiH Esad Humo, a između dvije, uglavnom podijeljene skupine, bilo je primjetno nešto strožije i brojnije osiguranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je trajalo čitanje skraćene presude koju je francuski sudac inače napisao na preko 2600 stranica nije bilo prevelikih reakcija ni od samih optuženih. Tek se Stojić u nekoliko navrata ironično nasmijao i pratio transkript govora suca, a Prlić je s ozbiljnim izgledom lica pisao zabilješke u svoj notes dok je Praljak tek odmahnuo glavom pri spomenu nekih navoda. Ispred tribunala, uostalom kao i u sudnici, dvije priče.

Tako je tužitelj Kenneth Scott rekao kako je presuda dokaz što je radila Tuđmanova vlada dodajući da je u Haagu utvrđena srpska strana priče, a sada i hrvatska u BiH. Na upit međutim kako se to može uspoređivati jer danas postoji Republika Srpska kao srpski entitet u BiH, a hrvatski ne postoji, Scott je rekao da su ‘Herceg-Bosna i Republika Srpska iste'.

Slijepa politika

No, u obrani su najavili žestok odgovor na presudu tvrdeći da njihovu stranu nitko nije čuo tijekom prvog stupnja. Pri tome su žestoko kritizirali i vlast u Hrvatskoj zbog izostanka potpore, a jedan od odvjetnika nam je ‘off the record' rekao da su sve u posljednjih deset godina vlade vodile slijepu politiku.

Obrane najavljuju žalbu tvrdeći da ih ohrabruje stav suca Antonettija, ali i presude poput Gotovine i Perišića. A one su u drugome stupnju, nakon velike pravno-političke bitke bile oslobađajuće.

Izvor: Vecernji.ba

Vezani članci