Što studenti u domovima imaju u cijeni smještaja i jesu li topla voda i internet luksuz

Vidi originalni članak
...u BiH, kao bitan preduvjet za nastavak školovanja, je pronalazak odgovarajućeg smještaja. Studentski domovi često su najpovoljnije i najtraženije opcije.

Večernji list BiH je istražio kakvo je stanje u studentskim centrima u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se nudi studentima?

Studenti u Sarajevu za smještaj u domu izdvojit će 130 KM za trokrevetnu sobu sa zajedničkom kupaonicom, a 167 KM za jednokrevetnu i dvokrevetnu s kupaonicom u sklopu sobe. U iznos su uključena dva obroka dnevno, točnije 25 ručaka i večera tijekom mjeseca. O stanju u SC Sarajevo razgovarali smo sa zamjenikom ravnatelja Refikom Ožegovićem: - Studentski dom Nedžarići renoviran je poslije rata i funkcionalan je, ipak, poprilično je lošije stanje u domu na Bjelavama. Treći i šesti paviljon u potpunosti su izvan funkcije i ne koriste se, dok se osmi i deveti koriste djelomično, ali su u prilično lošem stanju, rekao nam je Ožegović te dodao kako se nadaju da će Vlada županije ubrzo poduzeti nešto glede toga, prenosi Večernji list BiH.

Grijanje sobe je uključeno od 6 do 22 sata, što je i radno vrijeme toplane, a premda je topla voda studentima dostupna svaki dan, to je vremenski ograničeno. - Na Bjelavama je sustav takav da paviljoni imaju u određeno vrijeme toplu vodu, a kada se ona zatvori u jednom paviljonu, pušta se u drugom. U Nedžarićima je topla voda dostupna studentima 3 do 4 sata poslijepodne, kazao je Ožegović. Studenti nemaju pristup internetu u sobama, već je bežični internet dostupan isključivo u kafeterijama i prizemlju doma. Za razliku od SC-a u Sarajevu koji ima više i niže cijene smještaja,

Studentski dom u Mostaru ima univerzalnu cijenu i iste uvjete za sve studente. Mjesečna cijena je 156 KM, a uključeni su doručak, ručak i večera svaki dan.

Prostorije doma griju se tijekom cijelog dana, a neograničeno je i korištenje tople vode. Ipak, u realizaciji dostupnosti tople vode javljaju se problemi: - Cilj da studenti imaju 24 sata toplu vodu, no najčešće se događa da se studenti istodobno krenu tuširati pa u određenom trenutku dođe do pada, odnosno svaka soba se ne može opskrbiti toplom vodom, kazala nam je glasnogovornica SC-a Mostar Anita Glibić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mostarski dom, za razliku od doma u Sarajevu i Banjoj Luci, ima kabelski priključak za internet u svakoj sobi te otvorene bežične mreže u svim prostorijama centra. Sobe u domu su dvokrevetne i trokrevetne, a jedini u BiH imaju zasebne kupaonice u svakoj sobi. Glibić ističe da je stanje u SC-u Mostar izvrsno: - To je nezahvalno govoriti s moje pozicije, ali, osim što je 2008. renoviran iz temelja, svake godine u lipnju ličimo sobe, popravljamo kvarove, pa studente na početku akademske godine dočekaju sobe u vrhunskom stanju, rekla je Glibić.

Studenti na raspolaganju imaju i teretanu, fitness-centar te školu stranih jezika gdje mogu učiti engleski, njemački i španjolski jezik.

Studentski dom Nikole Tesle u Banjoj Luci ima najniže cijene smještaja za studente, ali i najlošije uvjete. Tako za ležaj u prvom, drugom i trećem paviljonu studenti mjesečno izdvajaju 25 KM, dok je u četvrtom, novoizgrađenom, cijena u dvokrevetnim sobama 75 KM, a trokrevetnim 65 KM. No, premda na prvi pogled cijene djeluju i više nego povoljno, one se odnose isključivo na smještaj, a za obroke u domu banjolučki studenti moraju doplatiti još 90 KM, što znači da su realne cijene 115 KM za prva tri paviljona te 155 do 165 KM za četvrti paviljon.

Uvjeti i razlike po mjestima

Niža cijena u ovom slučaju znači i lošije uvjete: - Stanje u prva dva paviljona je katastrofalno. Imamo velike probleme, gubitke vode, grijanja..., a za mjesec dana ići ćemo u realizaciju obnove stolarije, WC-ova i prozora gdje ćemo pokušati zadržati grijanje u prostorijama jer tu studenti nemaju odgovarajuće uvjete za život. Navečer nemaju ni tople vode ni grijanja. Zbog toga smo bili prisiljeni omogućiti im grijalice u sobama, a topla voda im je dostupna ujutro od 8 do 12, ispričao nam je Ljubiša Karlica, predsjednik Skupštine studenata u Banjoj Luci. Dodao je kako je stanje u trećem paviljonu solidno, dok je četvrti, novoizgrađeni, luksuzniji i studenti na njega nemaju žalbi. Internet je dostupan samo po katovima, a ne i sobama. - Na hodniku se nalazi po jedan ruter, što je nedovoljno, stoga ćemo ubrzo krenuti s naplatom od 5 KM za studente koji će imati svoj internet u sobi, rekao je Karlica. Paviljoni se dodjeljuju shodno blizini fakulteta koji student pohađa. Tako studenti medicine, ekonomije, prava i šumarstva imaju najlošije uvjete za stanovanje jer su tim fakultetima najbliže prvi i drugi paviljoni, a eventualno mogu zahtijevati da im se dodijeli, primjerice, malo bolji treći ili luksuzniji četvrti.

Premda je stanje u dva od četiri paviljona neuvjetno za boravak, banjolučki studenti pokazuju veliko zanimanje za dom, a početkom 2016./2017. akademske godine prijavu za dom podnijelo je 1978 studenta, od čega je zahtjev odobren za njih 1466, koliko iznosi puni kapacitet doma. U Sarajevu je poprilično drugačija situacija jer, iako je studenata čak 40.000, od 1600 mjesta, koliko ima SC Sarajevo, trenutačno je 1350 zauzetih ležajeva. Kao najtraženiji pokazao se SC u Mostaru, gdje su se na 500 mjesta prijavile čak 3000 studenata, no i to pokazuje kako trenutačni kapaciteti ovog doma nisu dovoljni, prenosi Večernji list BiH.

 

Vezani članci