Što smo vozali, vozali: Na proljeće dizel i do 4 KM po litru?!

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...stručnjaci u našoj zemlji, neminovno izazvalo poskupljenje goriva i na našim crpkama, prenosi Fena.

Nakon embarga na isporuku sirove iranske nafte i naftnih derivata, koji je uvela Europska unija, i iranskih prijetnji, predviđa se da bi cijena goriva na europskim crpkama mogla porasti za oko 50 posto, te bi i na tržištu BiH, prema najcrnjem scenariju, cijena litra dizela dostigla četiri marke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- U ovom trenutku nije moguće prognozirati na duže razdoblje, ali je neizbježno da će se ono što se bude događalo na svjetskoj sceni, odraziti i na naše tržište. Nesporno je da je nafta burzanski proizvod i ako dođe do globalnog rasta, to se odražava i na naše proizvode. To je sustav spojenih posuda koji se ne može izbjeći - objasnio je načelnik Odjela za marketing i reklamu "Optima grupe" Rade Vidaković.

On je istaknuo da je neizvjesno i ono što nas čeka sljedećeg tjedna te je pojasnio da se u grupaciji "Optima" svakog ponedjeljka prati stanje na burzi i u skladu s tim se formiraju cijene i na domaćem tržištu.

Kao ključnu prednost domaćeg tržišta Vidaković ističe da BiH nije u potpunosti ovisna o uvozu derivata.

- Do početka rada Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu mi smo bili stopostotni uvoznici derivata, ali to više nije tako. Naše cijene sada su u jednakoj ravni sa stanjem u okruženju ili su nešto niže - kazao je Vidaković.

Poskupljenje na proljeće

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema mišljenju predsjednika Udruge vlasnika benzinskih crpki u RS Vojina Mitrovića, u skorije vrijeme u BiH ne bi trebalo biti znatnijih korekcija cijena goriva.

- Ključni razlozi su što je zimsko razdoblje i potrošnja je manja. Ako se situacija na svjetskom tržištu ne promijeni, znatnijih poskupljenja moglo bi biti eventualno na proljeće - kazao je Mitrović.

Vezani članci