Što je Šego sakrio: Dumančić nezakonito na automobile potrošio 1.208.142 KM

Vidi originalni članak

... poslovanje, piše novinska agencija Patria.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, Dževad Nekić, zamjenik generalnog revizora Miljenak Šege nije suglasan s ovakvom ocjenom, pa je ponudio izdvojeno mišljenje.

"Dato mišljenje nije odraz i rezultat utvrđenih činjenica u postupku revizije kao i nalaza u samom izvješću i to zbog više aspekata", navodi se u mišljenju.

Kao prvo spominju se nepravilnosti vezane za nabavku službenih automobila u iznosu od 1.208.142 KM, gdje je utvrđeno da su tenderskom dokumentacijom definirane minimalne i maksimalne mjere u pogledu snage motora, širine i dužine vozila, kataloške potrošnje, zapremine prtljažnika itd., te da provođenjem postupka nabavki, u konkretnom slučaju, nije u dovoljnoj mjeri osigurana pravična i aktivna konkurencija, što je jedan od osnovnih principa Zakona o javnim nabavkama. Slabosti vezano za javne nabavke se ponavljaju iz godine u godinu.

"Skepticizam daje i činjenica da je dobavljač po gore navedenom postupku postao već „,ekskluzivni" isporučitelj službenuih automobila, te da su članovi komisije za javne nabavke skoro uvijek isti i to prvi suradnici direktora koji imaju veliku koncentraciju ovlaštenja, i koji bi trebali biti jedni od najodgovornijih za sistem internih kontrola, a što im ova uloga to svakako uskraćuje", stoji dalje.

U zaključku izvdojenog mišljenja Nekić navodi da je stava da po osnovu revizije usklađenosti sa odgovarajućim zakonima i propisima, postupak javnih nabavki sa detaljnim tehničkim specifikacijama koji je diskriminirajući prema ostalim dobavljačima i ne osigurava pravičnu i aktivnu konkurenciju, što je u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama, dovoljan razlog da se može dati mišljenje s rezervom.

Vezani članci