Stižu nova zahlađenja i debeli minusi: Najavljen i novi snijeg

Vidi originalni članak
Uz kišu, čini se kako stiže još jedan hladni val, i to već za vikend, pokazuje to sedmodnevna prognoza Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Tvrde kako za vikend stižu novo zahladnjenje i minusi, ali i novi snijeg. Točnije, već se osjeća dolazak nevremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema prognozama FHMZ-a, danas će biti pretežno oblačno, u Bosni povremeno sa susnježicom ili kišom, a u Hercegovini s kišom. Oborina će biti u jutarnjim satima i dijelu prijepodneva. Nove oborine očekuju se u večernjim satima i noći s nedjelja na ponedjeljak. Vjetar će biti slab do umjeren, u Bosni sjeveroistočni, a Hercegovini južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura bit će od 1 do 6, na jugu 7 do 11, a dnevna od 4 do 9, na jugu 10 do 15 °C.

U ponedjeljak će ponovno u Bosni biti snijega ili kiše, u Hercegovini kiše, a u večernjim satima u Bosni očekuju se susnježica i snijeg. Jutarnja temperatura bit će od -3 do 1, na jugu od 6 do 9, a dnevna od -3 do 2, na jugu od 7 do 12 °C.

Slično vrijeme će biti i u utorak i srijedu, s tim da u srijedu krajem dana ili u večernjim satima oborine postupno prestaju.

Kako se idućih dana u BiH očekuje kišovito i vjetrovito vrijeme, iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) upozoravaju na povećanje vodostaja rijeka i moguće aktiviranje klizišta.

Glasnogovornica FUCZ-a Majda Kovač priopćila je kako se vrši pojačano praćenje vodostaja na svim rijekama u BiH. Vodostaj rijeke Save je blago povećan i očekuje se da će još porasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na mjerodavnoj vodomjernoj stanici Slavonski Brod dostignuta je razina od 730 cm, pri kojoj se proglašavaju mjere redovite obrane od poplava. U skladu s odredbama Federalnog operativnog plana, ravnatelj Agencije za vodno područje rijeke Save donio je odluku o proglašenju redovite obrane od poplava na području odžačke Posavine.

Iz FUCZ-a tvrde kako je u Teočaku još na snazi odluka o proglašenju prirodne nesreće.

Europski sustav za upozorenje na poplave - European Flood Awareness System (EFAS) uputio obavijest da su moguće aktivacije klizišta u FBiH, a najugroženije područje je sjeverozapadni dio, odnosno slivna područja rijeka Une i Vrbasa.

Vezani članci