STAVLJEN POTPIS BiH i službeno izrazila interes za cjepivom protiv koronavirusa

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Ministrica civilnih poslova BiH, Ankica Gudeljević je, uime BiH, nakon mnogo prethodno predviđenih aktivnosti i obveza, potpisala ugovor sa Gavi Alliance (Globalni savez za cjepiva) o nabavci cjepiva za žitelje BiH. Riječ je o, do sada najvećem, pothvatu koji je BiH putem Ministarstva civilnih poslova poduzela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Stalna misija BiH pri Ujedinjenim narodima u Ženevi je u srpnju ove godine proslijedila Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine zajedničko pozivno pismo, koje su uputili Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), Globalna alijansa za cjepiva (GAVI) i Koalicija za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI), za pristupanje Bosne i Hercegovine Instrumentu za globalni pristup cjepivu protiv bolesti covid-19 (COVAX), a koji će biti administriran od strane GAVI-a.

Države su pristupile Instrumentu Covax tako što je SZO prethodno upoznala članice sa Instrumentom COVAX i pozvala ih da potpišu i dostave pismo interesa za pristup ovom instrumentu, nakon čega je, članicama, pa tako i BiH, dostavljen ugovor o nabavi i financijskim obvezama.

Ugovor o nabavi cjepiva sa GAVI-jem je, nakon odluke Predsjedništva BiH kojom je dato odobrenje za potpisivanje ugovora, konačno i potpisan 18.9.2020. godine. Ova vijest je veoma značajna podjednako koliko i ohrabrujuća za stanovnike BiH. 

Ovim činom Bosna i Hercegovina je ispunila sve svoje obveze prema GAVI-ju a koje su bile predviđene do potpisivanja ugovora. Bosna i Hercegovina se činom potpisivanja ugovora sa Globalnom alijansom za cjepiva predbilježila da će među prvim zemljama u svijetu dobiti cjepiva protiv Covid – 19, navodi se u priopćenju iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Vezani članci