SNSD, DNS i SP će formirati vlast u Republici Srpskoj

Vidi originalni članak
Dodik je nakon sastanka s liderima DNS-a Markom Pavićem i SP-a Petrom Đokićem rekao novinarima da će potpisivanje koalicijskog sporazuma uslijediti nakon konačne potvrde izbornih rezultata.

"Mogu i definitivno potvrditi da SNSD, DNS i SP imaju 42 zastupnika i više, da apsolutno imaju većinu u Narodnoj skupštini i mogu formirati novu vladu", rekao je Dodik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je naveo da su sporazum, koji je danas potpisan, dugo radile grupe stručnjaka iz sve tri stranke, te da su u njemu usuglašene politike o svim važnim pitanjima funkcioniranja države i vlasti - od infrastrukture do razvoja odnosa prema okruženju i europskim integracijama.

Dodik kaže da je riječ o kvalitetnom dogovoru, koji ide na organe sve tri stranke, te da je najvažnije da su SNSD, DNS i SP, kao ozbiljne političke strukture, istrajali na tome da vlast generiraju stranke sa sjedištem u Srpskoj.

On je ostavio mogućnost suradnje i s drugim političkim strankama, ali je naglasio da 42 glasa u Narodnoj skupštini moraju biti iz Srpske.

Dodik je rekao da je prvi put ova koalicija dogovorila formiranje predsjedničkog kolegijuma koalicije, koji će se sastajati jednom tjedno i raspravljati o svim važnim pitanjima, davati političke smjernice i odgovore na sve izazove pred organima vlasti.

On je potvrdio da stav koalicije o pitanju NATO ostaje isti i naglasio spremnost za rješavanje pitanja "Sejdić-Finci" i mehanizma koordinacije kao uvjeta za nastavak europskog puta BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na pitanje novinara, Dodik je rekao da će o imenima u strukturi vlast biti riječi nakon konačne potvrde izbornih rezultata, ali da su Narodna skupština i Vlada Srpske već usuglašene.

Koalicija dogovorena na bazi usaglašenih politika

Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je da su usuglašene politike na bazi kojih je dogovorena koalicija suština danas postignutog dogovora SNSD-a, DNS-a i SP.

"Usaglasili smo danas politike za razvoj Republike Srpske i BiH i način izgradnje ukupnih odnosa unutar Srpske i s okruženjem. Na bazi usuglašenih politika s 42 zastupnika u Narodnoj skupštini ove tri stranke odlučile su ići u koaliciju", rekao je Pavić novinarima nakon sastanka s predsjednicima SNSD-a Miloradom Dodikom i SP-a Petrom Đokićem.

On je podsjetio da su uz DNS i zastupnici SRS-a i NS-a koji su uračunati u broj od 42 zastupnika.

Pavić je ocijenio da su usuglašenim politikama dogovorena rješenja za mnoga otvorena pitanja u Republici Srpskoj, BiH i u odnosima s okruženjem.

"Najvažnije je da se prekinu spekulacije i nagađanja i da ‘babe vračare' više nemaju utjecaja, jer je ovo ozbiljna politika", smatra Pavić.

Srna

Vezani članci