Sljedećih dana očekuje se vrhunac hladnog vala, temperature padaju do -20 °C

Vidi originalni članak
...što su potvrdili i iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda koji je za iduće dane izdao narančasto upozorenje zbog niskih temperatura zraka na području cijele BiH, piše Verčernji list BiH.

Zametene ceste....

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je pak riječ o dijelovima BiH koji se prethodnih dana, te još uvijek, bore s vremenskim neprilikama, može se izdvojiti SBŽ u kojem je situacija nešto bolja. Snježni pokrivač područje Hercegbosanske županije pretvorio je u bijelu bajku. Naime, zbog zametenih seoskih cesta i otežanog prometa na glavnim cestovnim pravcima, u ponedjeljak i utorak nije bilo nastave u osnovnim, srednjim i glazbenim školama. Prestankom oborina i smirivanjem vjetra očekuje se i normalizacija prometa na regionalnim i lokalnim cestama, tako da će učenici od danas biti u školskim klupama.

Najteža situacija bila je u Bosanskom Grahovu gdje nastave vjerojatno neće biti do konca tjedna, kazao nam je općinski načelnik Duško Radun te dodao: - Sva sela na izlazu iz grada prema Obljaju zametena su, kao i ona prema Drvaru. Nismo u stanju ni uz pomoć Livnoputeva glavne ceste očistiti navrijeme, kamoli ove lokalne. Vjerojatno ćemo odgoditi nastavu za cijeli ovaj tjedan jer ovo je kaos - kazao je. Premda daleko opremljenija, i zimska služba JP Ceste d.d. Mostar, TI Livno, bori se s ekstremnim uvjetima za rad. Punih 40 sati, i dan i noć radili su na osposobljavanju prometnice Livno - Šujica preko prijevoja Borova glava. Potom su sve snage usmjerili na Glamoč - Mlinište, a očekuje se i normalizacija prometa na regionalnim i lokalnim cestama. Dodatne probleme vozačima čine i četveronožni ljepotani, livanjski divlji konji, koje snježno nevrijeme i potreba za solju dovode na cestu, tako da su već u ovoj godini za nepuna dva mjeseca uzrokovali četiri prometne nesreće, kazao nam je glasnogovornik MUP-a SBŽ-a Ivica Vrdoljak i dodao: - Što se tiče prošle godine, 2017., imali smo 17 prometnih nesreća na ovom dijelu ceste, udar motornog vozila u divljeg konja. Od toga, imali smo jednu osobu koja je zadobila lakše tjelesne ozljede. Bile su čak četiri prometne nesreće s većom materijalnom štetom.

Ostalo su bile prometne nesreće s manjom materijalnom štetom - rekao je Vrdoljak. Očigledno da postojeća signalizacija nije dostatna te da na tom planu treba poraditi ne samo Općina Livno nego i HBŽ i JP Ceste FBiH. Za razliku od SBŽ-a, gdje se situacija pomalo popravlja, gotovo cijele veljače USŽ je suočen s ogromnim snježnim oborinama, a zimske službe u Bihaću i Cazinu danonoćno su se borile s velikim količinama snijega. Ipak, snaga prirode bila je jača pa je jučer odlučeno da se proglasi stanje elementarne i druge nepogode, a u Cazinu je otvoren i dežurni telefon 123 za prijave problema.

Poziv na oprez

Snijeg je zabijelio i krajnji jug zemlje, kao što su prognostičari najavljivali prethodnih dana. Tako se jučer ujutro bosanskohercegovački morski biser Neum probudio pokriven snježnim plaštem, kao i dijelovi Gruda i Ljubuškog. Kada je pak riječ o vremenu koje nas očekuje, prognostičari kažu da je udar hladnoće tek pred nama. U sljedećim danima očekuje se vrhunac hladnog vala te će biti još hladnije. U pojedinim danima vrijednosti minimalne temperature u unutrašnjosti mogu se spustiti i do -17 °C, a uz vedru noć može se lokalno spuštati i do -20 °C, osobito ujutro te u četvrtak ujutro, dok se u Hercegovini očekuju temperature i do -7 stupnjeva. Izrazito niske temperature predstavljaju veliki rizik za zdravlje mnogih ljudi, a osobito za osjetljive kategorije, kao što su starije osobe, djeca, trudnice te kronični bolesnici (srčani bolesnici, plućni bolesnici, bubrežni bolesnici, dijabetičari, osobe s visokim tlakom). Zbog toga se upozoravaju građani na potrebu dodatnih mjera zaštite.

Vezani članci