Skandalozno: U BiH se prodaju nesigurni i po život opasni proizvodi

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...o nesigurnim proizvodima pronađenim na tržištu BiH. Izvori informacija, koje su objavljene u prvom izdanju biltena, potiču iz proaktivnih i reaktivnih aktivnosti nadzora nad tržištem. U biltenu je dat prikaz statistički obrađenih podataka o nesigurnim proizvodima identificiranim na tržištu BiH u razdoblju studeni 2009. - lipanj 2012. godine. Podaci koji su obuhvaćeni statistikama odnose se na: broj objavljenih obavještenja o nesigurnim proizvodima, grupe proizvoda koje su bile predmet nadzora, vrste rizika koje proizlaze iz nesigurnih proizvoda, poduzete mjere, te podrijetlo nesigurnih proizvoda.

Dominiraju igračke

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosadašnji podaci pokazuju da, u objavljenim obavještenjima o nesigurnim proizvodima pronađenim na BiH tržištu, dominiraju igračke, uz tendenciju nastavka ovog trenda i u drugom polugodištu 2012. godine. Među nesigurnim proizvodima, koji su u proteklom razdoblju bili predmet nadzora u BiH, osim igračaka, najzastupljenije su električna, informatička i telekomunikacijska oprema, strojevi i kozmetika. Situacija je slična i u Europskoj uniji, gdje igračke čine otprilike jednu trećinu svih proizvoda koji su prijavljeni kao nesigurni. Veliki broj igračaka, koje su prijavljene u okviru Europskog sustava za brzu razmjenu informacija o opasnim proizvodima (RAPEX), s jedne strane ukazuje na činjenicu da upravo u okviru ove grupe proizvoda postoji visok stupanj sigurnosnih nedostataka, dok s druge strane ukazuje na to da se igračke nalaze u središtu pažnje organa tržišnog nadzora i da u javnosti vlada pojačan interes za ovu osjetljivu tematiku. Kao rezultat proaktivnog djelovanja s tržišta BiH je u okviru jednog od projekata u 2011. godini, povučen ukupno 6501 proizvod koji je predstavljao opasnu imitaciju hrane. Proizvodi se iz BiH povlače najčešće zbog kemijskog rizika, rizika od ozljede, rizika od strujnog udara, rizika od gušenja i ozljeda.

Tržište u BiH i rizici

Tako je zbog kemijskog rizika koji i prednjači kao razlog povlačenja proizvoda s tržišta, ukupno povučeno 62 proizvoda u ovoj godini, zbog rizika od gušenja povučeno je 18 proizvoda, a zbog rizika od požara i opeklina 11 proizvoda. Prilikom upotrebe neusklađenih proizvoda, potrošači su izloženi različitim vrstama rizika. Neusklađeni proizvodi, pronađeni na tržištu BiH, u najvećem postotku predstavljali su kemijske rizike za potrošače. Najveći postotak nesigurnih proizvoda koji se pojavljuje na tržištu BiH potječu iz Kine.

vecernji.ba

Vezani članci