SDP, HDZ i SNSD nakon glasovanja o proračunu : SDA mora u oporbu!

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Ovo su za Avaz i službeno potvrdili u vrhu SDP-a i HDZ-a BiH, navodeći da će se to dogoditi vrlo brzo, a prijedlog proračuna za 2012. godinu naći će se na sjednici Doma naroda zakazanoj za utorak, 29. svibnja.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je za "Dnevni avaz" da je sada sasvim jasno da će biti prekompozicije u Vijeću ministara. On kaže da je na jednom od sastanaka šest lidera dogovoreno, a toga je, kako navodi, svjestan i Sulejman Tihić, predsjednik SDA, da će, ako se dogodi da proračun bude usvojen, a jedan dio šestorke ne glasuje za njega, doći do prekompozicije pozicije, odnosno oporbe u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- U suprotnom, imat ćemo problem i političko nadmudrivanje koje će nas vratiti unatrag. Siguran sam da će se već idućeg tjedna pokrenuti te aktivnosti. Kakve su posljedice i u kojem to pravcu može ići, ne bih želio nagađati. Meni nije drago što se to dešava, ali je sasvim izvjesno da će se to desiti - kaže Čović.

On pojašnjava da tehnički nije složeno rekonstruirati Vijeće ministara, jer je u pitanju formalnost. Kroz razgovore s liderom SDA, Čović je, kaže, shvatio da se radi o političkoj odluci, odnosno novoj strategiji i pridobivanju glasača uoči lokalnih izbora. No, Čović je prezadovoljan što je Savez za bolju budućnost BiH, jedina oporba, kako kaže, na nivou BiH, podržao proračun, što je, prema njemu, jedna nova poruka.

Podrška proračunu

- To je odgovornost za BiH i njene građane. Ne možemo se politički nadmudrivati godinama, a da ne osiguramo da država normalno funkcionira - kaže Čović.

Potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić ističe da je ova stranka davno zauzela stav da onaj tko ne bude glasovao za proračun, ne može više biti dio parlamentarne većine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Za nas bi bilo najbolje, što bi bio i džentlmenski potez, koji je teško očekivati od SDA u ovom trenutku, da sami podnesu ostavke. Ako SDA ne bude spremna na takav potez, onda ne treba dvojiti da ćemo mi pokrenuti tu proceduru, da li ovaj ili neki drugi tjedan, ali vrlo brzo. Imperativ svih nas je da buduća većina, odnosno oni koji su dali podršku ovom budžetu i BiH, trebaju voditi ovu zemlju - kaže Hadžić.

On dodaje da će oni koji su politikantstvom probali dovesti u pitanje proračun i cijelu zemlju, jednostavno prijeći u oporbu! S druge strane, predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je jučer da će rado glasovati za izlazak SDA iz Vijeća ministara ako to bude zatražio SDP.

- Šta će biti sa SDA, vjerujte da mi je to najmanji problem u životu. Mogu biti gdje hoće, mogu ostati, mogu ne ostati. Ako Lagumdžija zatraži da mi glasamo da SDA izađe iz Vijeća ministara, veoma rado ćemo to uraditi - rekao je Dodik.

Komentar su u Avazu pokušali dobiti i u SDA. No, glasnogovornik SDA Erdal Selmanović kazao nam je da ne može davati nikakve izjave bez predsjednika Sulejmana Tihića, koji je, tvrdi Selmanović, službeno odsutan.

Radončić: Nismo glasovali zbog ambicije da zamijenimo SDA

Predsjednik SBB BiH Fahrudin Radončić izjavio je sinoć za elektronske medije da je ova stranka podržala proračun zbog države BiH.

- Proračun nije naš, nismo sudjelovali u njegovom stvaranju, ali smo ga podržali da bi bili održani lokalni izbori, da bi se izvršio popis stanovništva, otvorila vrata MMF-a i zbog države BiH. Taj čin nema nikakve veze s našom ambicijom da budemo nasljednici eventualno upražnjenog mjesta SDA u okviru šestorke - izjavio je Radončić.

Vezani članci