SDP BiH poziva Budimira da ne blokira promjenu vlasti u Federaciji BiH

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Predsjednik Budimir zakazao je za utorak sastanak o uspostavi nove Vlade te pozvao sedam stranaka među kojima su članice nove parlamentarne većine iz SDP-a BiH, Saveza za bolju budućnost i dva HDZ-a, ali i stranke koje ova četvorka nastoji isključiti iz vlasti; SDA, HSP BiH i Narodna stranka Radom za boljitak. Budimir je član HSP-a BiH i nastoji osigurati sudjelovanje HSP-a i SDA u vlasti.

SDP BiH ističe da je takav poziv neprihvatljiv jer postoji natpolovična većina u Zastupničkom domu i dvotrećinska većina u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH koja želi rekonstrukciju federalne vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njegov poziv na konzultacije za čelnike čak sedam stranaka smatramo neprihvatljivim i kršenjem osnovnih načela demokracije. Nova vladajuća koalicija (SDP, SBB, HDZ BiH i HDZ 1990) ima uvjerljivu parlamentarnu većinu i krajnje je vrijeme da to shvati i Budimir, koji zbog svog ponašanja sve više liči na glasnogovornika SDA", navodi se u priopćenju SDP-a BiH.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH proteklog je tjedna izrazio nepovjerenje Vladi Federacije, no unatoč dvotrećinskoj potpori u Domu naroda, klub Bošnjaka u kojemu SDA ima većinu uložio je veto, a prijepor o tome radi li se o vitalnom interesu može donijeti Ustavni sud Federacije BiH kojemu pak nedostaje četvero sudaca bez kojih se ne može donijeti odluka.

SDP BiH je zbog toga pozvao Budimira i da prestane s opstrukcijama izbora sudaca Ustavnog suda Federacije BiH kako bi se odblokirao rad najviše sudske institucije u Federaciji BiH.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir pozvao je predsjednike sedam političkih stranka da se sastanu u utorak, 19. veljače, radi pronalaženja rješenja za razrješenja aktualne krize vlasti.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, čija stranka osporava legitimitet predsjednika Budimira, poručio je da se neće odazvati njegovu pozivu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rad aktualne Vlade praktično je blokiran jer joj je Parlament značajno ograničio ovlasti pa ne može donositi važnije financijske odluke

Vezani članci