Sarajevo, to je tvoj grad

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
U isto vrijeme, Papa je dva puta ugodno dočekan u Banja Luci. Prvi put kad je zaista došao i drugi put kad je Vođa vaskolikih RepublikoSrba najavio spomenik Papi u Banja Luci.

Znači li to da je Sarajevo protiv Pape a Banja Luka za!? Nipošto. Sarajevo voli/ ne voli Papu u istoj mjeri kao i Banja Luka. Jedina je razlika što je Sarajevo glavni grad i što svoju nesklonost konstitutivnim narodima (u ovom kontekstu i Papi) teško prikriva. Banja Luka to nije dužna prikrivati, jer ona i nije glavni grad „multietnične Bosne i Hercegovine" nego glavni grad „Jednoetnične Republike Srpske". Zato je svaka pozitivna gesta Banja Luke dobrodošla i obilno pozudravljena, a negativna gesta Sarajeva dočekana na nož. Naravno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnos prema konstitutivnim Hrvatima ova dva grada otkriva mudrost srpske politike u BiH i licemjerstvo bošnjačke politike.

U oba grada bi bilo nezamislivo vidjeti recimo svatove okićene zastavama Herceg Bosne. U Banja Luci vas vjerovatno ne bi institucionalno proganjali, a u Sarajevu ne bi institucionalno zaštitili. Inače, zastavama okićeni svatovi, koliko god stigmatizirani kao malograđanski, jedan su od posljenjih oblika javnog manifestiranja etničke pripadnosti. U glavnom gradu tri konstituivna naroda, svatovi okićeni zastavama ne bi smjeli biti problem. Možda i nisu, ne znamo; nikad nitko poslije ubojstva srpskog svata 1992. se nije usudio okitit svatove u Sarajevu. Možda zato što ubojica nikad nije kažnjen... Osobno sam uvjeren da bi takvi svatovi bili doživljeni kao provokacija, a ne kao vesela povorka.

Sarajevo se često diči brojnim vjerskim objektima „svih konfesija" što je najčešći dokaz multietničnosti. Argumument pada u vodu nakon što se uporede brojevi objekata. Dvije sinagoge, tri srpske crkve, nekoliko katoličkih, samo su kap u moru islamskih. Naravno, omjer je isti već stotinama godina. Ali samo je posljednjih godina omjer vjerskih objkekata vjeran omjer konstitutivnih naroda u Sarajevu.

Sarajevo dakle osim demografske jednoetničnosti, na koju vulgarno ukazuje i premijer Republike Srpske, nema ni psihološku multitetničnost. U Sarajevu je jednostavno neugodno biti Srbin ili Hrvat. Prvo s čim se dotični konrstitutivni narodi suočavaju jeste obveza dokazivanja da Srbi ne žive samo u Srbiji i da Hrvati nisu samo stanovnici Perecije. Već je ovo dovoljno mučno, da bi se normalan čovjek uopće upuštao u rasprave i borio za svoju konstitutivnost. Sarajevo teško prihvaća da Hrvati i Srbi uopće postoje, a ako dogurate do manifestiranja svoje narodnosti vjerovatno ćete fasovati epitet fašiste. Nudim osobni primjer na analizu.

Za omanje provincijske gradove ovo ne bi bio problem; ali za grad koji živi od činjenice da je Glavni, očekivalo bi se bar malo poštovanja prema svojim konstitutivnim podanicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sarajevo nikad nije pokazalo nikakav poseban interes za stanje u Bosni i Hercegovini. Stav da je Sarajevo kuća, a Bosna i Hercegovina okućnica, nešto je s čim se i Bošnjaci nesarajlije teško mire. Najbolji predstavnik ovakvog doživljavanja stanja je Željko Komšić za kojeg bi ipak najpreciznija definicija bila da je on Član Predsjedništva iz Sarajeva. Sarajevo je početak i kraj njegovih zanimanja. Zato je u Sarajevu toliko obožavan. Kada Komšić govori o Bosni i Hercegovni zapravo govori o okućnici koju, eto svojataju i neki drugi komšije. Ali on će njih po prstima...

Iako smo mi u Veliko poskokovom istraživanju pokazali da Sarajevo jeste tolerantan grad, ono je to ipak samo na razini pojedinca- prolaznika. Već na prvoj institucionalnoj razini multetničnost pada. I to ne zbog činjenice da nebošnjaka nema u općinskim, kantonalnim i javnim poduzećima, da ih nema u javnom životu Sarajeva (osim kao ukrasa) i da obilježja moraju doslovno kriti po uredima: Sarajevo nije multiteničko iz razloga što se nikad nije naučilo da je Bosna i Hercegovina zemlja tri konstitutivna naroda! Žalopoljke za građanskom državom „Bosanaca i Hercegovaca" samo su konkretan pokazatelj kako utopijske ( i na kraju krajeva propale) ideje mogu državi osiguravati višedecenijsku dijagnozu umiruće.

Ako Sarajevo ne prihvati svoje konstitutivne narode, onda im ono logično i ne može biti glavni grad.  E eto ga Dodik opet u pravu ispade...

poskok.info

Vezani članci