Sarajevo: Prosvjednici traže formiranje nestranačke Vlade Federacije BiH

Vidi originalni članak
Jedna od sudionica prosvjeda pročitala je i proglas u kojem se navodi da se mirni prosvjedi u Sarajevu nastavljaju, te da okupljeni ovdje daju podršku prosvjedima u svim gradovima BiH.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Federacije BiH Ale Hošić podržava izraženo nezadovoljstvo radnika i građana na prosvjedima, ali osuđuje svako vandalsko i rušilačko ponašanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- U ime pripadnika boračkih organizacija podržavam izraženo nezadovoljstvo radnika, sindikata i svih nezadovoljnih građana u ovoj zemlji zbog teškog stanja koje trpimo 20 godina. Svakako osuđujemo i smatramo nedopustivim da ono što smo mi našim životima i dijelovima tijela sačuvali u ratu, sada uništavaju vandali, zloupotrebljavajući teško socijalno stanje naših građana - kazao je Hošić.

- Govorimo isključivo u ime svih nas kojima su ljudsko dostojanstvo i materijalna egzistencija ugroženi ili uništeni tranzicijskom pljačkom, korupcijom, nepotizmom, privatizacijom javnih dobara, ekonomskim modelom koji favoritizira bogate i financijskim aranžmanima koji su ubili i samu nadu u društvo socijalne pravde i blagostanja - citat je iz proglasa.

Borimo se, ističe se, isključivo za poredak utemeljen na socijalnoj pravdi.

Kako prenosi Fena, kada je u pitanju Županija Sarajevo zahtijevaju da se formira nestranačka Vlada, ističući da proces odabira mora biti hitan i otvoren za javnost i mora uključiti predstavnike građana, a odluka stručnog povjerenstva prijedlogu mora biti argumentirana, utemeljena na kredibilitetu i stručnosti odabranih za što će dokazi biti predstavljeni u javnosti.

- Ukoliko Skupština ne ispoštuje ovaj zahtjev do 1. ožujka 2014. građanstvo ŽS-a će predložiti novi sastav Vlade po navedenim principima - navodi se u proglasu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o Vladi FBiH traži se trenutna ostavka cijele Vlade na čelu s premijerom i formiranje nestranačke vlade po već navedenim principima odabira.

- Ovi zahtjevi su tek početak. U svjetlu našeg dugoročnog cilja, društva utemeljenog na socijalnoj pravdi, bit će nužne i korjenite promjene koje također ne mogu i ne smiju dugo čekati, a to su, između ostalih, eliminacija korupcije, nepotizma i političke neodgovornosti, ograničavanje utjecaja političkih stranaka, revizija privatizacije, itd. Ova lista zahtjeva neminovno će rasti. Prvo moramo raščistiti nered koji godinama prave naše vlasti, onda idemo dalje,pravimo red u našem obrazovanju, zdravstvu, zaštiti okoline, poljoprivredi, industriji i svim drugim sferama društvenog života - navodi se, između ostalog, u proglasu koji je pročitan na današnjim prosvjedima u Sarajevu.

FENA

Vezani članci