Sarajevo možda ostaje bez grijanja

Vidi originalni članak
Prema njegovim riječima, u Direkciji za robne rezerve Županije Sarajevo postoji lož-ulje kao rezervni energent, ali to može biti samo kratkoročno rješenje, i to ako u slučaju potrebe suglasnost da Vlada Federacije BiH /FBiH/.

"Lož-ulje se koristi u interventne svrhe, ako nastane neki kvar na plinskom sustavu. Međutim, te količine su dovoljne samo za dva ili tri dana", rekao je Hadžialić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je istakao da cijene grijanja u Županiji Sarajevo nisu mijenjane, zbog čega je nesrazmjerna cijena plina i grijanja dovela do dugovanja "Toplana" prema "Sarajevogasu" i dalje prema "BH-gasu", piše "Dnevni avaz".

"Toplane" će bilježiti nova dugovanja, jer ovom trenutnom cijenom ne možemo pokriti ni troškove plina, a da ne govorim o ostalim troškovima za amortizaciju, električnu energiju, plaće... Ne možemo ispunjavati ni osnovne obveze pa svakodnevno pravimo gubitke", dodao je Hadžialić.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša u Županiji Sarajevo Zlatko Petrović rekao je da se "on ništa ne pita kada je riječ o grijanju".

Toplane su trenutno "Sarajevogasu" dužne oko 70 miliona KM a, s druge strane, "Sarajevogas" kompaniji "BH-gas" duguje oko 40 miliona KM i ta će se cifra samo povećavati.

Srna

Vezani članci