Sa stranim sudcima, OHR-om i EUFOR-om BiH ne može u EU

Vidi originalni članak
... politički lideri ne prihvate inicijativu SNSD-a i HDZ-a BiH o izmjenama Zakona o Ustavnom sudu BiH, koji predviđa da u toj insituciji više ne bude stranih sudaca, prenosi hms.ba

Međutim, šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark kazao je u razgovoru za EuroBlic da će strani sudci u Ustavnom sudu BiH ostati još jedno duže razdoblje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško mi je zamisliti da biste mogli postati članica EU da OHR ili snage Eufora budu tu, pa čak i međunarodni sudci u Ustavnom sudu. Rekao bih da je najbolji način da se ova pitanja rješavaju jedno po jedno i to u procesu europskih integracija. Ali, još nismo ni započeli proces pristupanja, već smo samo u pripremi tog procesa. Tako da ako sada netko poteže pitanje Ustavnog suda BiH, rekao bih da je to preuranjeno. Razumijem i nestrpljenje i kontroverzu koja se za to pitanje veže. Nitko se ne može nahraniti i živjeti od ustavnih reformi i to samo po sebi neće donijeti nikakvo unaprjeđenje. Ne kažem da se ne treba baviti tim pitanjima, morat ćemo se njima baviti, ali u pravom trenutku.

Na pitanje može li Ustavni sud BiH uz postojanje stranih sudaca donositi objektivne odluke, veleposlanik Wigemark je rekao:

"Imate određeno uređenje Ustavnog suda i rekao sam da mislim kada biste se ovim pitanjem bavili sada, da bi ono samo odvuklo pažnju i to u značajnoj mjeri. Pored svega nemate konsenzus kako da se tom pitanju pristupi, a trebat će konsenzus u okviru postojećeg uređenja koje imate u zemlji. To moraju biti rješenja s kojima mogu svi živjeti. Ne mislim da je trenutak sada, u okviru pripremne faze, da se bavite tim pitanjem, već mnogo kasnije. Oni koji potežu sada ovo pitanje zapravo će odvući i vrijeme i energiju od suštinskih pitanja".

Vecernji.ba

Vezani članci