Ročište na sudu: Imamo šleper dokumentacije protiv Lijanovića

Vidi originalni članak
Oni se terete za organizirani kirminal u okviru kojeg su počinjena kaznena djela neplaćanja poreza, porezna utaja i uništavanje poslovnih kniiga pri čemu je država oštećena za 11, 6 milijuna KM.

Na ročištu, tužitelj Ismet Šušlić kazao je sutkinji kako ima brojne dokaze, odnosno šleper dokumentacije te da će u narednom periodu saslušati više od 100 svjedoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo dokaze o dobro osmišljenoj, hijerarhijski organiziranoj te djelimočno rodbinski povezanoj kriminalnoj grupi. Ova kriminalna grupa imala je jedini cilj, a to je da ošteti državu neplaćanjem dažbina, kazao je tužitelj istaknuvši kako postoji bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli pobjeći u Hrvatsku jer imaju hrvatsko državljanstvo, te da bi mogli utjecati na svjedoke, uništavati dokaze ili prikrivati tragove.

Za Jerku, Slavu i Jozu Ivankovića Lijanovića koje je opisao kao organizatore grupe, kazao je da bi oni boravkom na slobodi mogli nastaviti sa osnivanjem novih firmi na način kako su to radili u protekllim godinama, prenosi Srna.

Naime, Lijanovićima se stavlja na teret da su kao organizatori kriminalne grupe nakon što su 2002. godine u njihovoj firmi" Lijanovići" u Širokom Brijegu blokirani računi u kontinuitetu osnivali nova produzeća koja bi preuzimala pogone, proozvodnju, repro materijal, radnike, a pri čemu se stara nisu gasila, a ta nova bi opet stvarala dugove prema državi.

Među nabrojanim firmama su MI-MO, Farmer, Farmko, ZDI Produkt, Alten-Mit, Cora- Fin, Optimum.

Kazao je da su ostali osumnjičeni u ovom predmetu, za koje nije zatražen pritvor, već samo mjere zabrane, praktično priznali djela koja im se stavljaju na teret. To su Željko Mikulić, Zdravko Ivanković i Draženko Kvesić koji su kazali da su sve radili po uputama Lijanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnici Lijanovića i Bahilja, Nada Dalipagić i Davor Šilić izjavili su da se protive mjeri pritvora s obrazloženjem da za takvo nešto ne postoji nijedan konkretan razlog. Dalipagić je rekla da njeni branjenici nemaju razloga bježati "jer se radi o visokomoralmim osobama".

- Ovo da nije tužno bilo bi smiješno. Ovdje je došlo u potpunosti do zamjene teza. Bilo bi logično da se govori o organiziranoj grupi u u Upravi za neizravno oporezivanje BiH. Oni su nam prije 12 godina blokirali račune, pa je firma "Lijanovići" bila prisiljena da iznajmljuje imovinu- kazao je Jerko Ivanković Lijanović sutkinji te optužio Tužiteljstvo da ga želi spriječiti da sudjeluje u izbornoj kampanji koja je upravo počela.

- Vjerujte, meni bi pitvor bio nagrada, u odnosu na posao koji me čeka, ali građani nisu zaslužili da ne čuju to šta su dužnosnici NSRzB radili u protekle tri godine - kazao je.

Sutkinja Mašović je izjavila da Sud BiH ima rok od 24 sata da se odredi po zahtjevu Tužiteljstva BiH o mjerama pritvora.


Vezani članci