Recesija će pogoditi i BiH

Vidi originalni članak
Nova, velika ekonomska kriza pogodit će i Bosnu i Hercegovinu. Zapadni mediji ističu da je ona neizbježna i da je već počela dobrano tresti države Europske unije.

Alarmantne brojke

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodni monetarni fond (MMF) već je revidirao prognozu rasta globalne ekonomije sa 3,7 na 3,5 posto. Ako to oni urade i pritom upozore na opasnost koju nose dodatne tenzije i carinske barijere (SAD i Kina, a kod nas u okruženju, recimo, Kosovo protiv Srbije i BiH), zatim opasnost financijskog stezanja i povećanja troškova zaduživanja vlada, kompanija i domaćinstva, Brexita i usporavanja rasta kineske ekonomije, to je jasan signal svima i moguće da ćemo ponovo vidjeti revidiranje i ove revidirane stope - kaže za Dnevni avaz ekonomska analitičarka Svetlana Cenić.

Italija je i službeno u recesiji, mediji u Hrvatskoj panično upozoravaju da je i ta zemlja u krizi. Posebno alarmantno zvuči da je stopa rasta industrijske proizvodnje u Njemačkoj u minusu već četvrti mjesec zaredom...

- Hrvatska industrijska proizvodnja koja još od kolovoza bilježi uzastopna smanjenja godišnje stope rasta, u prosincu je zabilježila vrlo velik pad od čak 6,7 posto - kaže Cenić.

Visoke tenzije

Upitana kakve to posljedice može imati po BiH, Cenić podsjeća da je naša zemlja u 2017. godini najviše izvozila u Njemačku (1,60 milijardi KM), Hrvatsku (1,28 milijardi KM) i Italiju (1,21 milijardu KM).

- Ako na mogućnost pada izvoza BiH dodamo i izuzetno visoke političke tenzije, odliv radne snage, odsustvo bilo kakve vizije, visok nivo korupcije, nizak nivo investicija i oslanjanje na inozemno zaduživanja u ovakvim uvjetima, jasno je da ćemo se u narednom periodu naslušati još izgovora kreatora ekonomske politike o tome kako trpimo posljedice svjetskih dešavanja, zaboravljajući šta smo mogli uraditi, a nismo - odgovara ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eurozona posebno ugrožena

Ekonomisti u seriji tekstova objavljenih krajem prošle i početkom ove godine upozoravaju da bi 18 država u kojima je u opticaju euro moglo postati posebno ranjivo.

Osim Brexita, koji već ima rastuće negativne posljedice i po Veliku Britaniju i po EU, faktori koji ugrožavaju ekonomsku stabilnost eurozone su i lančani pad industrijske proizvodnje ne samo u Njemačkoj i Italij nego i Francuskoj, Španjolskoj, Nizozemskoj...

Vezani članci