Ranko Debevec novi predsjednik Suda BiH!

Vidi originalni članak
... vijeća (VSTV) BiH u Mostaru izabran kao prvorangirani od ukupno sedam prijavljenih kandidata, javlja Dnevni avaz.

Podsjećamo, osim Debeveca, za ovu poziciju prijavilo se još šest kandidata, i to četiri sudije Suda BiH: Mira Smajlović, Izo Tankić i Tihomor Lukes i Branko Perić, te glavna tužiteljka Tužiteljstva Sarajevske županije Dalida Burzić i tužilac Tužiteljstva BiH Ismet Šuškić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biografija novog predsjednika Suda BiH

Ranko Debevec rođen je 1964. godine u Sarajevu, gdje je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1988. U Osnovnom sudu II u Sarajevu i Odvjetničkom uredu odvjetnika Žarka Bulića obavio je pripravnički staž, da bi nakon položenog pravosudnog ispita 1990. radio kao stručni suradnik tog suda.

U periodu od 1995. do 2000. obavljao je poslove prevoditelja i savjetnika pri misiji UNPROFOR-a i NATO-a, a od 2000. do 2005. kao pravni savjetnik u Komisiji za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica (CRPC), u Hypo banci u Sarajevu i Pravobraniteljstvu Općine Centar.

Od 2005. do 2008. godine obavljao je dužnost tužitelja Sarajevskog tužiteljstva u Sarajevu.

Za tužitelja Tužiteljstva BiH imenovan je 10. travnja 2008., a u periodu od 2010. do 2012. godine bio je član Projektnog tima IPA projekta Vijeća Europe za borbu protiv cyber kriminala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za suca Suda BiH imenovan je 12. prosinca 2012.godine.

Vezani članci