Prosvjed u Sarajevu: Oko 150 vehabija se okupilo ispred zgrade institucija BiH

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Skup, koji protiče mirno, osiguravaju jake policijske snage, javlja izvještač Srne.

Okupljeni nose transparente "Ne smije se dozvoliti bosanski Gvantanamo", "Svako je nevin dok mu se ne dokaže krivica" i "Stop nasilju", a čuo se i poklič "Alahu ekber".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici vehabijskog pokreta su istakli da žele skrenuti pažnju na uvjete u Imigracionom centru Službe za poslove sa strancima u Istočnom Sarajevu.

Organizator protesta Nađa Dizdarević rekla je novinarima da vlasti BiH moraju iznijeti dokaze kada tvrde da su osobe koje su u Imigracionom centru opasne po nacionalnu sigurnost.

Najavljeno je da će skup ispred zgrade institucija BiH trajati do 14.30 sati.

Glasnogovornik MUP-a Županije Sarajevo Irfan Nefić potvrdio je ranije Srni da je skup prijavio Bilal Isaković iz Zenice, te da će županijska policija, u skladu sa zakonom, osiguravati ovo okupljanje građana.

Povodom organiziranja skupa, na portalima islamskih organizacija i društvenoj mreži "Facebook" objavljeno je otvoreno pismo Nađe Dizdarević naslovljeno sa "Muslimani, ujedinite se!".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hajde da se udružimo u ovom poslu, da nam ovo bude prilika da šejtana tjeramo i dušmanima pokažemo da smo mi, ipak, jedinstveni u borbi protiv zuluma nad bilo kojim muslimanom", navodi se u pismu Dizdarevićeve.

Nađa Dizdarević javnosti u BiH poznata je po tome što se se godinama lažno predstavljala kao supruga Omara Boudela Hadža, koji je 2001. godine kao član "alžirske šestorke" uhićen u Sarajevu, nakon čega su ga američke vlasti prebacile u Gvantanamo. Hadž je prošle godine vraćen u Sarajevo sa još četiri člana te grupe i sa Dizdarevićevom se uopće ne viđa.

(srna)

Vezani članci