PROSJEČNA PLAĆA Samo Mostarci i Sarajlije zarađuju iznad federalnog prosjeka

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Prema podacima iz mjesečnog pregleda Federalnog zavoda za statistiku objavljenog početkom lipnja, prosječna isplaćena neto plaća za mjesec ožujak najveća je u Sarajevu, te iznosi 1.585 KM, a najmanja u  Srednjobosanskoj županiji gdje iznosi tek 1.016 KM, piše Hercegovina.info

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNŽ druga na listi

HNŽ se sa prosječnom isplaćenom plaćom od 1.341 KM nalazi na drugom mjestu, dok je u ZHŽ u prethodnom mjesecu prosječna plaća iznosila 1.125 KM.

Federalni prosjek je, podsjećamo 1.261 KM

Nešto malo ispod prosjeka zarađuje se u Bosanskopodrinjskoj i Hercegbosanskoj županiji, gdje je prosječna plaća bila 1.254 KM, odnosno 1.201 KM.

Što se ostalih tiče, u Unskosanskoj županiji plaća je bila 1.114 KM, u Posavskoj županiji 1.141 KM, u Tuzlanskoj 1.160, te u Zeničkodobojskoj 1.074 KM.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolje plaćeni radnici u energetskom sektoru, a najlošije u ugostiteljstvu

Što se tiče Hercegovačkoneretvanske županije, najbolje su plaćeni radnici u sektoru energetike gdje je plaća u prosjeku oko 1.900 KM, , zatim u financijskim i osiguravajućim djelatnostima gdje je isplaćen prosjek od 1.795 KM, u informacijama i komunikacijama (1.577 KM), zatim zaposleni u uslugama prijevoza i skladištenja (1.517 KM), javnoj upravi (1.499 KM), te radnici u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti (1.436 KM).

U djelatnostima ugostiteljstva i turizma u HNŽ prosječna plaća, barem što se tiče prijavljivanja državi je 695,00 KM.

Treba naglasiti i kako se prosjek plaća za Sarajevsku i Hercegovačkoneretvansku županiju na neki način "bilda" činjenicom da se u njima nalaze skoro sve bitne institucije i predstavništva velikih kompanija. Dok su neka područja blagoslovljena visokim plaćama u određenim sektorima, većina radnika i dalje se bori za ostvarivanje prosječnih primanja. 

Vezani članci