Probijen tunel Igman na autocesti Koridora 5-C

Vidi originalni članak
Tunel je probijen za samo četiri mjeseca uprkos svim izazovima koji su se našli pred radnicima, priopćeno je iz JP Autoceste FBiH.

- Rad na iskopu tunela Igman odvijao se 24 sata dnevno u tri smjene. Na probijanju tunela bilo je angažirano više desetina radnika i teških građevinskih strojeva - istaknuo je Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tunel je prokopan korištenjem takozvane austrijske metode, najsavremenije u tunelogradnji. Poseban izazov za građevinare predstavljala je geološka struktura terena kroz koji prolazi ovaj objekt. Samo iz jedne tunelske cijevi, tijekom iskopa, izvučeno je oko 33.000 kubnih metara materijala.

Poddionica Vlakovo-Lepenica, na kojoj se nalazi tunel Igman, duga je oko 10 kilometara. Radove na ovoj poddionici izvodi turska kompanija Cengiz Insaat u partnerstvu sa većim brojem domaćih građevinskih firmi (Euroasfalt d.o.o. Sarajevo, Hering d.d. Široki Brijeg, Deling d.o.o. Tuzla, A3 d.o.o. Široki Brijeg, Butmir d.o.o. Sarajevo i HP Investing d.o.o. Mostar).

Vrijednost ugovora iznosi oko 350 milijuna maraka, od čega će domaćim kompanijama pripasti oko 200 milijuna maraka.

Ova poddionica je dio dionice Vlakovo-Tarčin, duge oko 20 kilometara. Do sada su na ovoj dionici, uz tunel Igman, probijeni tuneli Vis (ranije Grabosječ), 25. studeni(ranije Suhodol) i tunel Gaj.

Završetak i puštanje u promet cjelokupne dionice Vlakovo - Tarčin bit će krajem ljeta ove godine, čime će autocestom biti povezana Zenica sa Tarčinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Vezani članci