Priopćenje za javnost HSP HB povodom sastanka HDZ BiH i HDZ 1990 sa HNS u Republici Srpskoj

Vidi originalni članak
..., na način, bilo da im pripadnici drugih konstitutivnih naroda biraju njihove političke predstavnike ili se u Vlasti na pozicijama koje po Ustavu i zakonu pripadaju Hrvatima postavljaju oni politički predstavnici koji nemaju legitimitet hrvatskog biračkog tijela. Obnova rada Hrvatskog narodnog sabora je bio odgovor na majorizaciju nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini poslije Općih izbora 2010. godine.
HSP Herceg-Bosne je članica HNS-a sa izbornim legitimitetom i međuprvima je svoj politički subjektivitet stavila u funkciju Hrvatskog narodnog sabora BIH dajući svoj doprinos hrvatskom zajedništvu u BIH. HNS obvezuje sve hrvatske pregovarače da se pridržavaju Načela iz utvrđenih dokumenata HNS BiH (Deklaracije i Rezolucije). Na tragu tih istih dokumenata radi i Predsjedništvo HNS-a BiH i Odluke donosi konsenzusom. Članovi HSP Herceg-Bosne poštivaju i provode odluke i zaključke svih tijela HNS-a BiH.
Stoga, HSP Herceg-Bosne želi informirati javnost da HNS BiH nije dao inicijativu za operativni epilog sastanka HDZ BiH, HDZ 1990 i HNS (Hrvatski narodni savez) u Republici Srpskoj. Hrvatski narodni savez je novo ime za HSS - NHI i do sada nije bila članica HNS-a BIH, niti je Predsjedništvo HNS-a BIH razmatralo njihov zahtjev za pridruživanje HNS BIH.
Mi iz HSP Herceg-Bosne ne znamo političke ciljeve Hrvatskog narodnog saveza, ne znamo da li im je prihvatljiva Rezolucija i Deklaracija HNS BIH. Međutim, nemožemo zaboraviti da je zbog nepoštivanja demokratski izražene političke volje hrvatskog biračkog tijela od strane HSS-NHI i SDP-a 2000. godine, utemeljen Hrvatski narodni sabor BiH. Ne znamo da li su tamo još uvijek kadrovi koji su sudjelovali u Alijansi za promjene koja je 2000. god. poništila izbornu volju hrvatskom narodu i Hrvatsku samoupravu, kao politički odgovor hrvatskog naroda u BIH na političko nasilje, dovela na rub vojne intervencije, hrvatske vojnike i časnike HVO izbacili iz Vojske Federacije BIH, montirali masovne zabrane političkog rada hrvatskih domoljuba i podržavali pljačku hrvatske nacionalne imovine kao što je Hercegovačka banka.
HSP Herceg - Bosne jeste za zajedništvo hrvatskih političkih stranaka, ali nije za povezivanje stranaka koje zagovaraju centralizaciju BIH, stvaraju podjele među hrvatskim narodom i provode tuđe nacionalne interese.
Stoga je naša dužnost i obveza informirati javnost kako Hrvatski narodni sabor BiH ne stoji iza ovakvih dogovora nego su to isključivo dogovori HDZ BiH i HDZ 1990 sa HNS (HSS-NHI).

Odjel za informiranje HSP Herceg-Bosne

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci