Predsjedništvo BiH izabralo Europsku uniju

Vidi originalni članak
...provesti sve reforme neophodne kako bi se uspostavila institucionalna funkcionalnost i efikasnost na svim razinama vlasti i omogućilo da se BiH pripremi za buduće članstvo u Europskoj uniji (EU) kao suverena država koja ispunjava uvjete i obveze za to članstvo, prenosi Anadolu Agency.

Navedeno je da će u što kraćem roku biti uspostavljen efikasan mehanizam koordinacije institucija svih razina vlasti u BiH u procesu pristupanja EU-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašeno je da će institucije u dogovoru s EU i u skladu sa Kopenhaškim kriterijima i pravnom stečevinom EU sačiniti i provesti u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima program mjerljivih inicijalnih reformskih mjera, a to se prvenstveno odnosi na ekonomske i socijalne mjere u okviru Sporazuma za rast i zapošljavanje u BiH, koji će imati za cilj da zaustavi negativne ekonomske trendove te pokrene proces rehabilitacije i modernizacije ekonomije, ekonomskog razvoja, otvaranja novih radnih mjesta te stvaranja povoljnog i pravednog socijalnog ambijenta.

Izjavom je, uz ostalo, predviđeno da će se uspostaviti i mjere za izgradnju funkcionalne tržišne ekonomije, jačanje vladavine prava, ubrzanog procesa pomirenja, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala i terorizma, kao i mjera za jačanje administrativne sposobnosti...

Izjava Predsjedništva BiH dolazi nakon odluke i zaključaka Summita za vanjske poslove EU od 15. prosinca prošle godine.

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine kazao je da je na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH usvojena zajednička izjava o evropskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama BiH na putu ka EU.

Ivanić je kazao da je usvajanjem ove izjave Predsjedništvo BIH odabralo Europsku uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Izjava će biti upućena i političkim strankama te Parlamentu BiH - kazao je Ivanić koji je dodao da očekuje da će izjava biti prihvaćena u ovom mandatu Predsjedništva i da će BiH potpisati sporazum o stabilizaciji pridruživanja EU.

- Nema niti jednog razloga zbog koga RS ne bi usvojila ovu izjavu osim ukoliko ne želi u EU - prokomentirao je Ivanić.

Vezani članci