Praljak mi je rekao: Neće suditi samo Srbima, Haag će nas sve sj...!

Vidi originalni članak

Međutim, kao „najtanja karika", osuđeni su. Tuđman je podržao stvaranje Haaškog tribunala, vjerojatno zbog političkog trenutka jer su Srbi već bili okupirali trećinu RH i dvije trećine BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HV do stvaranja Suda nije vodila napadačke ni oslobodilačke akcije, a HVO nije bio u sukobu s muslimanskim postrojbama. Međutim, nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma na udaru su se najprije našli bosanskohercegovači Hrvati.

General Praljak, prije odlaska u Haag, kao da je predvidio što će se dogoditi. „Osnovna ideja je bila da će Amerikanci suditi Srbima u Haagu, no ja sam rekao: - Neće suditi samo Srbima, Haag će sve nas sj....!

Prije svega, važna je razlika između ratnog zločina i zločina u ratu.

- O tome sam pričao s Gojkom Šuškom. Kako sam bio zapovjednik HVO-a, Šušak me molio da razgovaram s Nobilom (odvjetnikom, nap.a.). Odem k Nobilu, kažem mu da sam bio od samoga početka dolje, da sam bio u središnjoj Bosni i da sam značajna figura toga rata u vojnom pogledu, a mene čovjek koji počinje braniti Blaškića ispituje samo 20 minuta, od čega me 10 minuta uopće nije slušao. Računao sam da će me ispitivati četiri-pet dana", rekao je general Praljak prije odlaska u Haag autoru ovoga članka za knjigu „Tuđman izbliza".

Večernji list

Vezani članci