Povećanje plaća policajcima državnih agencija na čekanju

Vidi originalni članak

... prisustvovao predlagač ovog zakona poslanik Šemsudin Mehmedović, piše Patria. Sjedinca Predstvničkog doma bit će održana danas, ali bez ove točke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Nisam mogao stići na Komisiju, jer sam imao zakazanu drugu u kojoj sam predsjedavajući, ali ja neću odsutati, već naredne sjednice mogli bismo imati ovaj prijedlog - kaže Mehmedović.

Inače, predloženim izmjenama policajcima u agencijama na državnom nivou bile bi povećane plaće, koje su neopravdano manje u odnosu na njihove kolege s nižeg nivoa.

Podsjećamo, policajci u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Direkciji za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) i Graničnoj policiji BiH, imaju plaće niže od primanja policajaca na drugim nivoima čak i do 500 KM, a ova nepravda mogla bi biti ispravljena zahvaljujući prijedlogu poslanika Šemsudina Mehmedovića koji je u parlamentarnu proceduru uputio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, piše novinska agencija Patria.

U razlozima donošenja ovog zakona Mehmedović je naveo da su policijski službenici zaposleni u agencijama za provedbu zakona prilikom donošenja Zakona o plaćama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH oštećeni, obzirom da su im utvrđeni najniži koeficijenti bez platnih razreda za poslove sa istom stručnom spremom u odnosu na zaposlenike i državne službenike.

- S tim u vezi potrebno je pravednije utvrditi koeficijente za policijske službenike od čina policajac do čina glavni inspektor, odnosno izvršiti izjednačavanje koeficijenata policijskih službenika sa koeficijentima zaposlenika i državnih službenika - navodi se dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, prema važećem Zakonu u institucijama BiH zaposlenici za srednjom stručnom spremom imaju koeficijent od 1,40 do 1,60, a policijski službenik 1,29! Ovo u praksi znači da čak i tajnica u nekoj instituciji ima veću plaću od policajca s državnog nivoa!?

- Imajući u vidu složenost, stresnost i opasnost policijskih poslova Savez sindikata policijskih organa u BiH predlaže izmjenu člana 18. Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, na način da se za policijske službenike od čina policajac do čina stariji narednik utvrde koeficijenti - policajac 1,40, stariji policajac 1,55, narednik 1,70, stariji narednik 1,90 - navodi se u prijedlogu.

Podsjećamo, povećanje plaća policajcima DKPT-a, SIPA-e i GP-a kako bi došli u ravan sa pripadnicima FUP-a, ali i MUP-a KS u lipnju 2016. obećao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ali i Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH. Od najavljenog zalaganja da plaće policajcima i na državnom nivou budu povećane ostao je samo nedovoljan trud i razočarenje među pripadnicima DKPT-a, SIPA-e i GP-a.

Tada je Vijeće ministara BiH 18. kolovoza donijelo odluke o visini osnovice za obračun plaće zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine i o visini naknade za godišnji odmor u institucijama Bosne i Hercegovine za 2017. godinu.

Visina osnovice za obračun plaća utvrđena je u iznosu 475,69 KM, a naknada za korištenje godišnjeg odmora u iznosu 300,00 KM, što znači da ostaju na nivou iz 2016. godine, u skladu s Politikom Vijeća ministara BiH o ograničavanju javne potrošnje na plaće i naknade zaposlenih u institucijama BiH.

Ovo se odnosi i na policijske službenike, a kako doznaje Patria do povećanja plaća policajcima DKPT-a tada nije došlo, jer je jedan prijedlog sadržavao i povećanje plaća za činovane policajce, a što bi iziskivalo znatno veća budžetska izdvajanja.

U BIH najviše su plaćeni policajci, inspektori i direktor Federalne uprave policije, čija se primanja kreću u rasponu od 1.100 KM, koliko dobivaju policajci, pa do više od 4.000 KM, koliko primaju direktor i pojedini inspektori. Razlika u primanjima je i u županijama, gdje se plaće kreću između 700 i 1.200 KM, dok pojedini komesari, poput onoga u Unsko-sanskoj županiji, primaju i do 3.600 KM.

 

Vezani članci