Potvrđena optužnica protiv 13 osoba zbog ratnih zločina na području Konjica

Vidi originalni članak
Esada i Agana Ramića, Šefika Nikšića, Adnana Alikadića, Mitka Pirkića, Redžu Balića, Hameda Lukomiraka, Safaudina Ćosića, Muhameda Cakića, Ismeta Hebibovića, Almira Padalovića, Enesa Jahića, te Senadina Ćibu optužnica tereti da su 1992. i 1993. godine počinili progon srpskog stanovništva sa područja Konjica i to ubojstvima više desetina civila, silovanjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, Ramić i ostali su odgovorni i za protupravna zatočenja većeg broja žrtava srpske nacionalnosti iz grada Konjica i okolnih sela Bradina, Cerići, Zukići, Brđani, Džepi, Zagorice, Hum, Blace, Nevizdraci, Donje Selo, Vrdolje, Živanja, Sitnik, Bjelovčina, Zabrđani, Bijela te drugih sela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova djela su, kako se navodi, optuženi počinili u svojstvu zapovjednika i pripadnika struktura Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), Teritorijalne odbrane (TO), Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i paravojnih formacija.

Prema Tužilaštvu BiH, oni su znali da su njihove radnje dio širokog i sustavnog napada na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na ovom području.

- Mnogi civili su nezakonito zatočeni i odvedeni u logore i objekte za zatočenje na području Konjica, gdje se mučenje i zlostavljanje žrtava nastavilo, a zločini počinjeni tijekom 1992. i 1993. godine, prouzročili su progon gotovo cjelokupne populacije srpske nacionalnosti s navedenog područja, od čega se tek mali broj vratio u mjesta prijeratnog boravišta - navedeno je iz Tužiteljstva BiH.

Državno tužiteljstvo u prosincu 2017. godine uz ovih 13 osoba, podiglo je optužnicu i protiv Seada Jusufbegovića.

U priopćenju Suda BiH Jusufbegović se ne spominje, a odvjetnik Esad Fejzagić je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao da su odbačene optužbe protiv njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fejzagić je također kazao da su bile odbačene i optužbe u odnosu na Senadina Ćibu, ali da je ta točka nakon žalbe Tužiteljstva BiH vraćena./HMS/

Vezani članci