POTVRĐENA OPTUŽNICA Cikotiću će se suditi zbog muljaža sa oružjem i streljivom

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 7. prosinca 2021. godine optužnicu protiv ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića koja ga tereti da je počinio kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U optužnici se navodi da je optuženi Selmo Cikotić u razdoblju od 30. listopada 2009. do 12. srpnja 2011. godine, u svojstvu ministra odbrane Bosne i Hercegovine, po prethodnom dogovoru s, u međuvremenu preminulim, pomoćnikom ministra odbrane BiH T. R. i drugim njima poznatim osobama, iskorištavajući službeni položaj, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke/zamjene robe, četiri rješenja o isporuci streljiva, te zaključio četiri aneksa na četiri osnovna ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i streljiva zaključenih tijekom 2003. i 2004. godine između ranije entitetskih ovlaštenih organa i poduzeća SCOUT d.o.o., Zagreb, navode iz Suda BiH.

Optuženi je zaključujući predmetne anekse i donoseći odluke i rješenja smanjivao velike količine naoružanja i streljiva koje je kupcu bilo teže prodati na tržištu istovremeno uvećavajući određene količine naoružanja i streljiva koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, navedeno je u optužnici Tužiteljstva BiH.

Dalje se navodi da je optuženi na taj način udovoljavao upućenim zahtjevima preduzeća SCOUT d.o.o. Zagreb bez da je prethodno izvršio odgovarajuće provjere u Ministarstvu odbrane o osnovanosti takvih zahtjeva postupajući tako isključivo u interesu kupca. Na taj način omogućio je stjecanje imovinske koristi drugome u ukupnom novčanom iznosu od najmanje 4.111.725,67 KM i prouzročio štetu proračunu Bosne i Hercegovine u iznosu od najmanje 9.709.468,04 KM, navedeno je u optužnici Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Vezani članci