Potvrda Wikileaksa: bošnjačkoj politici nije stalo do Hercegovine, autoput se treba samo graditi u Bosni

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Tadašnji veleposlanik Charles L. English izvještava State Department o problemima oko izgradnje autoputa koridor 5c, političkim nesuglasicama i prepucavanjima u koje je zapao jedan od najznačajnijih i najprioritetnijih projekata za BiH.

"Od samog početka projekt izgradnje koridora 5c zapao je u međunacionalne i međuentitetske pukotine, te naišao na probleme kao što su optužbe za korupciju i mito, nedostatak odgovornosti vladinih dužnosnika na svim razinama vlasti te neposobnost političkih vođa da krenu putem napretka unatoč potpori međunarodne zajednice", piše English. U depeši piše i da su pripremni radovi počeli još 2004. godine. No, bošnjački članovi Vlade Federacije su 2009. godine usvojili izmjenu ranije dogovorene rute, zbog čega su ih hrvatski članovi optužili za preglasavanje i povukli se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi da je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), u suradnji s relevantnim bh. institucijama osigurala, skoro 500 milijuna eura za financiranje izgradnje četiri dionice autoputa, no političke nesuglasice u Federaciji ugrožavaju kredit.

"Pomoćnik ministra komunikacija i transporta BiH za transportnu infrastrukturu, pripremu i provedbu projekta Izet Bajrambašić vjeruje da je tadašnji ministar prometa i komunikacija prevario EBRD jer, prema njegovom mišljenju, financiranje i izgradnja dionice Sarajevo-Mostar-Hrvatska ne bi trebali biti u fokusu EBRD-a i Države. Prema njegovom mišljenju, prioritet bi trebala biti dionica Sarajevo-Doboj-Banja Luka, s obzirom na prometne gužve i veliki broj prometnih nesreća.

Navodno su dužnosnici EBRD-a frustrirani činjenicom da je Federacija ignorirala sav, do tada, urađeni posao. I ukoliko federalni dužnosnici ubrzo ne riješe međusobni spor, Europska investicijska banka, partner EBRD-a, bi mogla povući sredstva za dio autoputa, koji bi trebao prolaziti kroz Počitelj, što bi ugrozilo cjelokupan iznos koji je EBRD osigurao", piše English.

Dnevnik.ba

Vezani članci