FOTO   Potpisan sporazum o suradnji između Sveučilišta u Mostaru i Tehničkog visokog učilišta u Friedbergu

Vidi originalni članak
...sa Sveučilištem u Mostaru. Sporazum su potpisali rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić i predsjednik Tehničkog visokog učilišta u Friedbergu prof. dr. Matthias Willems.

«Jako sam sretan zbog dolaska delegacije sa Sveučilišta iz Mostara u Njemačku i ponosan sam zbog potpisivanja ovog Sporazuma o suradnji koji je jako važan za obadvije visokoškolske institucije. Nadam se da će plod Sporazuma biti duboka i kvalitetna dugoročna suradnja kroz razmjenu znanja, rezultata istraživanja, međusobno pomaganje i sudjelovanje u projektima, te stručnu studentsku razmjenu. Imamo puno dodirnih točaka, ali isto tako možemo mnogo naučiti jedni od drugih», naglasio je prof. dr. Matthias Willems.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpisanim Sporazumom osigurava se stručna suradnja između Sveučilišta u Mostaru i Tehničkog visokog učilišta u Friedburgu koja obuhvaća više ključnih polja suradnje od stručne razmjene nastavnog osoblja i praktične razmjene studenata, zajedničkog kreiranja akademskih programa obrazovanja, razmjene informacija i znanstvenih istraživanja do zajedničkog organiziranja međunarodnih znanstvenih konferencija.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić ističe kako je ovim Sporazumom otvorena mogućnost razmjene istraživačkih i brojnih drugih kapaciteta: «Ovaj Sporazum i naša posjeta Tehničkom visokom učilištu u Freiburgu može dati Sveučilištu u Mostaru, posebice Fakultetu strojarstva i računarstva jednu novu dinamiku i mogućnost, te primjenu standarda koji mogu približiti naše Sveučilište europskim standardima kakvi se mogu naći na drugim renomiranim europskim sveučilištima. Naša intencija je uz snažno povezivanje s gospodarstvom, napraviti veliki iskorak u međunarodnom pozicioniranju Sveučilišta u Mostaru. Mi imamo kvalitetu, imamo kapacitete za sudjelovanje u brojnim znanstvenim projektima. Uključivanjem u europsko visokoškolsko tržište, Sveučilište će postati, kao što već i postaje poželjan partner za suradnju i međunarodnu stručnu i praktičnu nastavnu i studentsku razmjenu.»

Potpisani Sporazum poseban značaj ima za Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike budući su oni i inicijatori Sporazuma. Dekan Fakulteta prof. dr. Željko Stojkić ističe «Fakultet dobija priliku suradnje s jednim od kvalitetnih njemačkih tehničkih fakulteta s kojim možemo kvalitetno raditi i razvijati projekte koje smo već započeli, primjerice, laboratorij za automobilske i mehatroničke sustave, laboratorij learning factory i laboratorij za robotiku. Fakultet, njegovi djelatnici i studenti imaju veliku priliku razmjene, učenja i stjecanja novih iskustava, stoga je ovo jako važno za kvalitetan razvoj i napredak Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike.»

Vezani članci