Popisni materijal završio u kontejneru za smeće!

Vidi originalni članak
U nedjelju navečer popisni materijal je pronađen u kontejneru za smeće u sarajevskom naselju Dobrinja, u Općini Novi Grad.

Popisni materijal je snimljen 20. listopada, a novinar agencije Anadolija se uvjerio u njegovu vjerodostojnost. Pored jedne popisnice (P-1), u smeću je završio i tzv. Kontrolnik, te upitnik za kućanstvo i stan (P-2). U materijalima se navode imena šest osoba koje su navodno popisivane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su popisivači trebali popisnice vratiti do 20.listopada u općinske popisne komisije, kako bi iste danas bile transportirale u centralno obradno mjesto u Istočnom Sarajevu, neke od popisnica, ipak, nisu vraćene, što potvrđuje i slučaj iz sarajevskog naselja Dobrinja. Navedeni događaj podgrijava sumnje da bi moglo biti još takvih slučajeva.

Prema Metodologiji za pripremu, organiziranje i provođenje popisa u BiH, po završenom popisivanju na svom popisnom krugu, to jeste pošto je popisao sve stanove, sva kućanstva i sve osobe, popisivač sređuje popisnu građu tako što sve neiskorištene obrasce i popisne obrasce na kojima je napravio grešku (poništene obrasce), koja se prema ovom uputstvu ne može ispravljati, stavlja na dno kutije za čuvanje i predaju materijala.

Na njih stavlja sve obrasce P-2 s pripadajućim popisnicama (ili bez njih, ako P-2 nema pripadajućih popisnica), složene prema redoslijedu kojim su osobe upisane u spisak osoba. Tako složene obrasce P-2 slaže onim redom kojim su stanovi i kućanstva upisivani u Kontrolnik, tj. u "Popis adresa i popisanih jedinica i pregled rezultata po kućanstvima".

"Broj svih obrazaca (ispravno popunjenih, neupotrijebljenih i poništenih) mora odgovarati broju zaduženih obrazaca na početku Popisa", navodi se.

Vezani članci