Političko nasilja nad Hrvatima razlog zbog čega Milanović ne želi susret s Lagumdžijom

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom i rukovodstvom Parlamenta BiH.

Milanoviću će  na platou ispred zgrade institucija Bosne i Hercegovine biti upriličen svečani doček, nakon čega će biti održan susret izaslanstava dviju susjednih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i Milanović dat će potom izjave za medije. Rukovodstvo Parlamenta BiH razgovarat će s hrvatskim premijerom o odnosima dviju zemalja, s naglaskom na otvorena pitanja.

Tijekom boravka u Bosni i Hercegovini, hrvatski premijer posjetit će Sarajevo, Mostar, Široki Brijeg, Vitez, kao i ustanove koje je financirala hrvatska vlada, akademije, samostane i poduzeća.

Milanović bi prvog dana posjete Bosni i Hercegovini trebao posjetiti i bolnicu "Fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj, čiju je izgradnju devedesetih godina financirala hrvatska vlada.

Iako je bilo lobiranja od strane SDP-a BiH i njezina lidera Zlatka Lagumdžije, ministra vanjskih poslova BiH, kako doznaje Dnevnik.ba, Milanović će eskivirati susret s Lagumdžijom. Odnosi dvojice lidera i dvije stranke prije dvije godine, dok su SDP-ovi u BiH i u Hrvatskoj bile u oporbi, bile su posve drugačiji.

Milanović je, što je dočekano s negodovanjem sa strane Hrvata u BiH, čak bio i na predizbornom skupu Lagumdžijinog SDP-a u Sarajevu. Ali nakon izbora, kada je SDP uz pomoć SDA i marginalnih stranaka HSP i NS RzB političkim nasiljem, uz pomoć visokog predstavnika Valentina Inzka i dijela međunarodne zajednice, formirao nelegalnu federalnu vlast, bez predstavnika Hrvata odnosi su zahladnijeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da ni do danas nije došlo do "zatopljavanja" odnosa na relaciji Lagumdžija - Milanović. Prije svega zbog činjenice da je Lagumdžija negirajući izbornu volju jednog konstitutivnog naroda, izborom Željka Komšića bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i formiranjem Vlade F BiH bez predstavnika većinske izborne volje bh Hrvata, bila kap koja je prelila čašu. Drugi razlog je i taj što Lagumdžija nije premijer, već ministar, te tako nema ni formalnog razloga da se Milanović odvojeno susretne s njim.

Prema posljednjim informacijima zbog činjenice da je izbjegao susret s njegovim šefom, kako saznaje Dnevnik.ba, Komšić još nije potvrdio da će se susresti u Predsjedništvu BiH s hrvatskim premijerom Milanovićem. No, ako ne s Komšićem Milanović će se u Predsjedništvu BiH, kako saznajemo susresti s druga dva člana Predsjedništva BiH.

Vezani članci