Podignuta optužnica protiv četiri bivša pripadnika Armije BiH

Vidi originalni članak
... Viković Jasmina (1971.), rođenog u Zavidovićima, Mrkaljević Vehdada (1957.), rođenog u Doboju, Kulaš Izeta (1976.), rođenog u Donjem Vakufu, te Kablar Mersudina (1972.), rođenog u Zenici, koje se tereti da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Optužene se tereti da su, tijekom rata u BiH i oružanog sukoba između Armije BiH i HVO-a, u svojstvu pripadnika i zapovjednika (optuženi Mrkaljević kao zapovjednik odreda a Kablar kao komandir voda), Diverzantsko-izviđačke brigade (DIB) Armije BiH iz Zenice, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija te da su na području mjesta Orahovica, općina Konjic, počinili ratni zločin nad žrtvama hrvatske nacionalnosti nastanjenim u mjestu Orahovica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njih se tereti da su 31.08. i 01.09.1993. godine, temeljem usmene zapovijedi optuženog Mrkaljevića, trojicu civila hrvatske nacionalnosti starije životne dobi prisilno odveli iz njihovih kuća te zatočili u objekt-štalu koja se nalazila u blizini kuće gdje je bila smješten stožer DIB-a Armije BiH.

Zatočene civile su mučili, zlostavljali, premlaćivali na surov način i nečovječno postupali prema njima nanoseći im teške i po život opasne ozlijede, te je od posljedica zlostavljanja jedan civil iste noći preminuo. Optuženi Viković ujutro je osobno, pucajući iz vatrenog oružja, ubio preostalu dvojicu civila.

Dnevni list

Vezani članci