PO TOME SMO PRVI Hrvati pola života provedu s roditeljima

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Više od četvrtine 25-godišnjaka u Europskoj Uniji još je živjelo u roditeljskom domu tijekom prošle godine, pokazuju najnoviji statistički podaci koje je objavio Njemački savezni zavod za statistiku, piše N1 Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želja za neovisnošću, studiranje daleko od roditelja i zaposlenje, samo su neki od razloga zbog kojih se mladi ljudi osamostaljuju, sele iz roditeljskog doma i započinju samostalan život. Međutim, ne donose svi tu odluku tako lako.

Njemački savezni zavod za statistiku izvijestio je da je više od četvrtine 25-godišnjaka (njih 28%) još uvijek prošle godine živjelo sa svojim roditeljima. Trendovi se u tom smislu polako mijenjaju jer je 2000. ta brojka u Njemačkoj bila 30%.

Istraživanje je pokazalo da sinovi ostaju dulje s roditeljima od kćeri, no u tome je Luksemburg iznimka. U toj zemlji sinovi češće ranije iseljavaju od kćeri.

Prosjek godina za odlazak iz roditeljskog doma u Njemačkoj je 23,7, te je nešto niži od europskog prosjeka.

Prosjek odlaska od roditelja u EU je 25,9 godina, a Hrvatska se u toj tablici nalazi na začelju. Kod nas mladi u prosjeku odlaze u svoje domove sa 31,8 godina. Pritom kćeri sele ranije, sa 29,9 godina u prosjeku, a sinovi sa 33,6, objavio je N1 Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza Hrvatske nalazi se samo Crna Gora gdje djeca u prosjeku od kuće odlaze sa 33,1 godine.

Švedska pak bilježi najraniji odlazak djece iz roditeljskog doma, u prosjeku sa 17,8 godina.

Vezani članci