PLENARNA SJEDNICA Ustavni sud u četvrtak razmatra o vraćanju 100 tisuća bh. državljanstava

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Ustavni sud BiH trebao bi da na dvodnevnoj plenarnoj sjednici, zakazanoj za četvrtak, 19. siječanj, razmatrati zahtjev za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o državljanstvu BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je, kako je pojasnio Denis Zvizdić, koji je u vrijeme podnošenja apelacije bio drugi zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, omogućiti povrat državljanstva BiH za više od 100.000 osoba koji žive u državama koje sada dozvoljavaju dvojno državljanstvo, dok im zakon u BiH to onemogućava, piše Avaz.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti

Zvizdić je zahtjev za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o državljanstvu podnio 4. srpnja prošle godine.

Ustavni sud BiH bi na sjednici trebao razmatrati i Zvizdićev zahtjev za ocijenu ustavnosti odredaba Zakona o zastavi BiH.

Zvizdiću je sporna sintagma "zajedničke institucije" u dijelu Zakona o zastavi BiH koji se odnosi na objekte na kojima se obavezno ističe zastava.

Razmatranje zahtjeva

Prema dnevnom redu, Ustavni sud BiH će razmatrati i zahtjeve Željka Komšića i Šefika Džaferovića za ocjenu ustavnosti odredaba Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH koje je Christian Schmidt nametnuo 2. listopada prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Schmidt je ove nametnute odluke opisao kao mjere funkcionalnosti koje će spriječiti blokade FBiH i omogućiti blagovremenu implementaciju izbornih rezultata.

Vezani članci