Parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH

Vidi originalni članak
Sporazum su parafirali šef pregovaračkog tima BiH Hamdo Tinjak i šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark, a prisustvovao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Vigemark je nakon parafiranja izrazio zadovoljstvo da je u prilici da parafira protokol o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ispred Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjavio je novinarima da će danas popodne tekst samog protokola po prvi puta biti predstavljen zemljama članicama EU.

Ocijenio je da je riječ o jednom dobrom sporazumu za obje strane, i za BiH i za EU.

- Mi ćemo sa svoje strane nastaviti raditi na ublažavanju bilo kakvih eventualnih negativnih posljedica koje bi neko od poljoprivrednika mogao da iskusi - kazao je Vigemark.

Tinjak je nakon potpisivanja ocijenio da je ovo izuzetno važan trenutak za našu zemlju.

- Iako je u početku izgledalo da je to jedno tehničko pitanje, tako je i trebalo da bude, ispalo je na kraju da je to jako važan politički momenat. I jeste politički momenat za BiH da mi krenemo dalje u evropske integracije, da to bude jedan novi momenat, da dobijemo zamah na ovom evropskom putu i korak po korak da idemo dalje u evropske integracije - kazao je Tinjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je kazao da ovo zaista jeste važan trenutak za BiH, ne samo zbog parafiranja adaptiranog SSP-a, koliko je to bitno radi odblokiranja napretka BiH ka članstvu u EU.

- Mislim da je ovo jedan možda od najvažnijih trenutaka, vrlo bitan. Mislim da će sedmice i mjeseci pred nama to i pokazati jer je otklonjena jedna od važnih, ako ne i ključnih prepreka, odnosno otvorenih pitanja, koji će nam omogućiti da dobijemo kandidatski status - kazao je Šarović.

Sada, dodao je, očekujemo pozitivne signale iz Brisela.

- Nama u BiH, zajedno sa Evropskom komisijom, ali i nadležnim institucijama iz SR Njemačke ostaje jedan važan, značajan dio posla da oni sektori u poljoprivredi u BiH koji će da trpe zbog određenih rješenja u ovom sporazumu, u narednim mjesecima kroz različite projekte, procjenu šteta sa Svjetskom bankom, pomognemo onim sektorima koji će biti najosjetljiviji kada je u pitanju dalja trgovina sa EU - naveo je ministar Šarović.

DL

Vezani članci