"Para nema, more bit bidne, more bit ne bidne":MMF prekida isplatu 128 milijuna maraka FBiH?

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Christou je bez ustezanja ustvrdio kako vlasti Federacije nisu ispunile svoje obveze o smanjenju davanja socijalnim i braniteljskim kategorijama te potpunom nepridržavanju financijskih uvjeta koje su se obvezali u pismu namjere upućenom MMF-u kada je BiH tražila financijsku pomoć od ove međunarodne financijske institucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno se naglašava neodgovorno mijenjanje članka 4. iz pisma namjere za dobivanje kreditnih sredstava od MMF-a.

Predstavnici MMF-a ranije su upozoravali i na to da vlasti nisu spremne ne samo smanjiti rashode, nego i platiti obveze prema drugim međunarodnim obvezama preuzetim putem raznih kreditnih zaduživanja. Uz to, ključna je odrednica Sporazuma s MMF-om vrijednog 1,2 milijarde eura usmjeravanje sredstava kapitalnim investicijama, a ne socijalnim davanjima, što se do sada nije promijenilo.

Ovim sporazumom je također definirano da Vijeće ministara BiH, Vlada RS-a i Vlada FBiH srežu proračunska davanja za čak 600 milijuna maraka. Od toga Federacija bi trebala smanjiti izdvajanja za 414 milijuna maraka. Zbog stalnih pritisaka raznih, prije svih stradalničkih kategorija, a novi prosvjedi se najavljuju za danas u Sarajevu, novac umjesto u kapitalne investicije stalno se gura u džepove socijalnih kategorija.

Novi prosvjedi

Obustavi li MMF isplatu nove tranše od 128 milijuna, ponajprije će Federacija biti pred potpunim financijskim kolapsom i u nemogućnosti ispuniti unutarnje niti vanjske obveze, prenosi Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To praktično znači da neće biti novca za isplatu redovitih ili povlaštenih mirovina, naknada razvojačenim braniteljima i drugih socijalnih davanja, plaća korisnicima proračuna na federalnoj i županijskoj razini za prosinac.

Zbog iznimno lošeg punjenja proračuna i manjka od 160 milijuna maraka nije isključeno da ni za studeni ne bude dovoljno novca za sve korisnike proračunskih fondova.

Sljedeći mjesec bi zbog toga mogao biti među politički najvatreniji u povijesti ove zemlje s novim prosvjedima, štrajkovima, ukratko ponavljanjem scenarija kakvog smo bili svjedoci prigodom zauzimanja federalnog Parlamenta od “zlatnih ljiljana”.

U tome slučaju federalna vlast se neće baviti svojim sitnim igrama, kao što se to jučer očitovalo u Parlamentu, nego će se naći na najvećem iskušenju zbog socijalnih i političkih buntova.

Neće ni Republika Srpska biti u povoljnoj poziciji, jednako kao i država BiH. Pa ipak, manji bh. entitet je zbog punog pokretanja Rafinerije nafte Bosanski Brod i drugih najavljenih investicija u puno povoljnijoj poziciji od Federacije BiH.

Vezani članci