Otvoren prvi međunarodni Kongresa genetičara u BiH

Vidi originalni članak

 Brojni znanstvenici i istraživači iz različitih oblasti genetike okupili su se danas u Sarajevu na prvom Kongresu genetičara u Bosni i Hercegovini koji organizira Udruženje genetičara u BiH (GENuBiH).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na trodnevnom skupu bit će predstavljeno 97 prezentacija (14 plenarnih i pozvanih predavanja, 15 usmenih i 68 poster prezentacija) iz oblasti ljudske, forenzičke, mikrobne i biljne genetike te biomonitoringa i genotoksikologije.

Među plenarnim i pozvanim predavačima su eminentni znanstvenici iz Norveške, Francuske, Portugala, SAD-a, Španije, Turske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Srbije, Slovenije i Sjeverne Makedonije.

Predsjednik Udruženja genetičara u Bosni i Hercegovini Kasim Bajrović kazao je kako je oko 50 posto radova internacionalnih autora, a namjera je bila potaknuti sudjelovanje mladih znanstvenika, studenata dodiplomskih, postdiplomskih i doktorskih studija.

On je naglasio značaj genetike u dijagnosticiranju bolesti, ali i u području farmacije, molekularnoj biologiji te bioinformatici, zbog čega smatra kako nema područja u kojoj genetika nije našla učešće te je sve više prisutna u fiziologiji, sistematici, detekciji genetički modificiranih organizama i utvrđivanja podrijetla naroda.

Kao jedan od važnih slojeva genetike naveo je identifikaciju žrtava, navodeći podatak kako je u Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Sveučilišta u Sarajevu identificirano više od 10.000 žrtava rata, dodajući kako je bez DNK analize nezamisliv taj posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prateći događaj skupa bit će dvodnevna međunarodna radionica "Comet workshop – Basic comet assay techniques" koja će biti održana 5. i 6. oktobra u Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa evropskom COST akcijom "hCOMET - The comet assay as a human biomonitoring tool (CA15132)".

Radionica predstavlja značajan doprinos uvođenju nove široko primjenjive metode u bh. genetiku i srodne aplikativna znanstvena područja, ali i priliku za uspostavljanje veza s znanstvenicima iz europskih centara i započinjanje novih timskih projekata.

Skup će biti završen okruglim stolom o humanoj genetici i rijetkim bolestima, a predsjednica Upravnog odbora Udruženja Lejla Pojskić pojasnila je za Fenu da će na tom okruglom stolu biti razgovarano o primjeni genetičkih metoda u dijagnostici rijetkih bolesti u kontekstu državne strategije za rijetke bolesti, ali i entitetskih strategija.

"Određene aktivnosti postoje u tom smislu, ali nisu dobro koordinirane i željeli bismo mapirati laboratorijske kapacitete, stručne kapacitete te raspoloživu infrastrukturu koja se koristi u dijagnostici rijetkih bolesti kako bismo racionalizirali pristup i unaprijedili taj aspekt struke - dodala je.

Napomenula je kako oblast genetike ubrzano napređuje te bi se stručnjaci morali kontinuirano educirati da bi se pravovremeno ažurirale metode koje se koriste u dijagnostici.

Nakon ovog naučnog skupa bit će usvojeni određeni zaključci te donesene preporuke za kliničare i zdravstvene radnike, jer je dijagnosticiranje mnogih bolesti poput raka dojke, raka debelog crijeva, trombofilije i drugih nezamislivo bez genetike.

Realizaciju kongresa podržalo je Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, dok je održavanje radionice podržalo Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Vezani članci