Oprez: U BiH i Hrvatsku sutra stiže veliko nevrijeme

Vidi originalni članak
Meteorolozi najavljuju obilnu lišu i jak vjetar. Količine padalina u ove tri regije prelazit će 50 litara kiše po metru kvadratnom, a vjetar će dostizati brzinu i do 60 km/h.

U ostalim dijelovima zemlje slabije padaline. U nizinama većinom kiša, a u višim područjima snijeg. U sjeverozapadnim područjima Bosne snijeg se očekuje i u nizinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I za susjednu Hrvatsku je najavaljeno veliko nevrijeme, a upaljen je i crveni meteoalarm za karlovačko i gospićko područje, te narančasti za zagrebačko i dubrovačko područje, Međimurje, Zagorje, Istru, Kvarner, i sjevernu Dalmaciju.

Susnježice i snijega može biti i na sjevernom Jadranu. Obilnija kiša,ponegdje uz izraženije pljuskove s grmljavinom očekuje se ponajprije u Dalmaciji. U unutrašnjosti će puhati umjeren i jak sjeveroistočnjak, na sjevernom Jadranu jaka i olujna bura, u Dalmaciji jugo. Temperatura zraka u unutrašnjosti uglavnom između -2 i 4, na sjevernom Jadranu od 3 do 8, a u Dalmaciji između 9 i 14 stupnja.

Zbog najavljenih obilnijih snježnih oborina u sljedećih nekoliko dana u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a kiše u Dalmaciji vozačima HAK savjetuje da na put ne kreću bez zimske opreme, pravovremeno se informiraju o stanju i prohodnosti cesta te ako je moguće da odgode putovanja. Snijeg se očekuje i na sjevernom Jadranu.

Inače, danas se u većem dijelu Bosne i Hercegovine u nižim predjelima vozi po pretežno mokrom ili zasniježenom kolovozu, dok u višim predjelima ima ugaženog snijega na kolovozu.

Izdvajaju se putevi Kupres-Šuica-Livno, Gornji Vakuf-Prozor-Slatina, Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar, Srbljani-Bosanska Krupa, Travnik-Donji Vakuf, Novi Travnik-Bugojno i Sarajevo-Foča, kao i puteve na širem području Romanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog intenzivnih snježnih padalina i većih količina snijega na kolovozu otežano se prometuje magistralnim putevima Priluka-Glamoč-Mlinište i Bosansko Grahovo-Kazanci, a zbog snijega i jakog vjetra i na putevima na širem području Gacka i Bileće, tako da su na ovim putevima obavezni lanci za teretna vozila. Ekipe putne operative nalaze se na terenu i interveniraju na svim dionicama, ali snijeg koji na pojedinim dionicama intenzivno pada otežava njihov rad.

Regionalni put R-419 Mihalji-Blidinje od sinoć od 19.00 sati ponovo je zatvoren za sva vozila .

Zbog učestalih odrona skreće se pažnja na puteve: Salakovac-Mostar-Doljani, Banja Luka-Teslić, Dobro Polje-Miljevina-Brod na Drini, Mrkonjić Grad-Crna Rijeka i Turbe-Skender Vakuf-Karanovac.

Vozačima se preporučuje da voze opreznije, da vožnju prilagode trenutnim uvjetima i stanju na putevima, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na graničnim prijelazima zadržavanja za sada nisu duža od 10 minuta. Zbog zimskih uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, na GP Izačić ne mogu prometovati teretna vozila preko 7,5 tona,priopćeno je iz BIHAMK-a.

prvi.tv

Vezani članci