OPET SLOBODNI Danci od danas ukinuli sve mjere, covid-19 više nije "kritičan za društvo"

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

U Danskoj su u utorak ukinute gotovo sve COVID mjere, unatoč relativno visokoj incidenciji u toj zemlji. Obvezno nošenje maske sada je stvar prošlosti, zajedno s pokazivanjem COVID potvrda koje dokazuju da je osoba cijepljena, preboljela virus ili ima negativni rezultat na test, javlja Hina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od sada se mogu održavati veliki događaji, a posjetitelji noćnih klubova ponovno se mogu zabavljati bez maske. Sve to povezano je s činjenicom da covid-19 više nije klasificiran kao "kritičan za društvo" - oznaka koja je vladi omogućila da uvede dalekosežne mjere ograničavanja.

Jedino je na snazi ostalo pravilo da putnici pri ulasku u zemlju moru pokazati dokaz da su cijepljeni. Danska je sličan potez napravila u rujnu, no kad je broj zaraženih ubrzo nakon toga počeo naglo rasti mjere su postupno ponovno uvedene.

Prošli tjedan dnevni broj zaraženih u Danskoj kretao se između 33.000 i 47.000 - a to je bilo teško zamislivo prije pojave visokozarazne omikron varijante.

Visoki broj zaraženih nije međutim opteretio bolnice, unatoč strahovanjima. Visoka stopa procijepljenosti u zemlji smatra se glavnim razlogom zbog kojeg je zdravstveni sustav ostao u dobrom stanju.

"Prošli smo kritičnu fazu", rekla je prošli tjedan danska premijerka Mette Frederiksen kad je najavljivala ukidanje mjera. Osim pravila ulaska u zemlju s dokazom o cijepljenju, bolnice i starački domovi još uvijek od posjetitelja traže da nose zaštitne maske i pokažu covid potvrde kako bi se zaštitili ranjivi i stariji.

Vezani članci