OPASNI PO ZDRAVLJE ILI ŽIVOT S tržišta BiH povučeno više od 3.300 neispravnih proizvoda

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

S tržišta Bosne i Hercegovine prošle godine je uklonjeno 3.317 komada proizvoda koji nisu ispunjavali sigurnosne zahtjeve, priopćeno je iz Agencija za nadzor nad tržištem u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijeko proaktivnog nadzora nad tržištem, prošle godine je realizirana 201 inspekcijska kontrola 179 različitih modela proizvoda, od kojih je 158 ispitano u laboratorijama, a 97 modela ili 54 posto nije ispunjavalo propisane sigurnosne zahtjeve.

"Kao rezultat navedenih aktivnosti, s tržišta je uklonjeno 2.809 komada nesigurnih proizvoda, od čega je uništeno 2.257 komada.", kazali su iz Agencija za nadzor nad tržištem za agenciju Srna.

Poslovni subjekti su s propisanim sigurnosim zahtjevima uskladili 1.916 komada proizvoda.

"Osim proaktivnog nadzora, Agencija je u 2022. godini na osnovu različitih prigovora provodila i reaktivni nadzor nad tržištem, a rezultat toga je povlačenje s tržišta 11 modela nesigurnih proizvoda u količini od 508 komada.", navode iz ove agencije.

U skladu s godišnjim planom za 2022. godinu, Agencija je realizirala nadzor 22 grupe proizvoda, a kontrolirani su proizvodi za djecu, igračke, kućni električni aparati, električni alati, proizvodi za sport i rekreaciju, posuđe za kuhanje pod pritiskom, roštilji na čvrsta goriva, osobna zaštitna oprema, te građevinski proizvodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Agencije podsjećaju da se proaktivni nadzor neprehrambeniih proizvoda na tržištu BiH obavlja u suradnji s nadležnim inspekcijskim organima RS, FBiH i Brčko distrikta, u skladu s utvrđenim godišnjim planom nadzora nad tržištem.

Kao i svih prethodnih godina i za 2023. godinu je utvrđen godišnji plan nadzora nad tržištem prema kojem će se provjeravati proizvodi za djecu, igračke, kućni električni aparati, električni alati, proizvodi za sport i rekreaciju, posude pod pritiskom, roštilji na čvrsta goriva, osobna zaštitna oprema i građevinski proizvodi.

Vezani članci