Ombudsmani BiH osudili napade na novinare

Vidi originalni članak

U tom kontekstu Ombudsmani ukazuju na prijetnje i govor mržnje koji su upućeni novinarki portala Dnevnik.ba Gloriji Lujanović, te napad na ekipu BHRT-a u Konjicu. - Potpuno ostvarivanje društvene uloge novinara je moguće, prije svega, ukoliko je uređen njihov status u društvu, te im zagarantirano uživanje temeljnih prava i sloboda, uključujući i pravo na sigurnost i dostojanstvo. Nasilje, uznemiravanje i zastrašivanje novinara predstavljaju napad na samu demokraciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni dovode do gušenja slobode medija i slobode izražavanja, lišavajući građane slobode da donose informirane odluke. Novinari ne mogu biti neovisni i slobodno pisati ili izvještavaju ako nemaju sigurne uvjete za rad - navodi se u saopćenju.

Ombudsmani BiH pozivaju nadležne institucije da uvaže njihove preporuke date u „Specijalnom izvješću o položaju i slučajevima prijetnji novinarima u Bosni i Hercegovini".

Isto tako, Ombudsmani pozivaju sve nadležne organe, a prije svega policiju i tužiteljstvo, da brzo i učinkovito rade na rješavanju svakog pojedinačnog incidenta ove vrste.

U vezi konkretnog slučaja, Ombudsmani su donijeli odluku da otvore predmet po službenoj dužnosti, te postupe u skladu sa svojim zakonskim mandatom, saopćeno je iz Institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH.

vecčernji.ba