Održana sjdnica Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...u Den Haagu i na sudovima u Bosni i Hercegovini u procesima protiv hrvatskih civilnih i vojnih dužnosnika, stoji u priopćenju iz Ureda za odnose s javnošću HNS-a.

Glavno vijeće konstatiralo je da svaki zločin mora biti procesuiran. Iako ratni zločini ne zastarijevaju, Glavno vijeće očekuje da se predmeti, a posebno najteži predmeti ratnoga zločina, završe u razumnom roku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavno vijeće odbacuje tezu Tužiteljstva haškoga suda o udruženom zločinačkom pothvatu za koje se sudi visokim hrvatskim civilnim i vojnim dužnosnicima iz Bosne i Hercegovine.

Konstrukcija o udruženom zločinačkom pothvatu pokušaj je kriminilazacije cijeloga jednoga naroda i svakoga pripadnika toga naroda. Ovakva konstrukcija, koju ne poznaje međunarodno kazneno pravo, upućuje na političku instrumentalizaciju Tužiteljstva i odstupanje od načela i ciljeva Haškoga suda koji je utemeljen za suđenje za konkretne ratne zločine, tvrdi se u priopćenju sa sjednice Glavnog vijeća HNS-a.

"Glavno vijeće zabrinuto je neujednačenom sudskom praksom pred sudovima u BiH, koja je rezultat primjene različitih kaznenih zakona koji propisuju bitno različite visine kazni za ista kaznena djela, što dovodi do nejednakosti građana pred zakonom, ovisno o tome pred kojim im se sudom sudi. Glavno vijeće zbog toga očekuje da se zakonska legislativa i u organizacijskom i u materijalnom i procesnom smislu u potpunosti uskladi s Europskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama. Glavno vijeće zadužilo je Odjel za gospodarstvo da pripremi analizu poslovanja, financijskoga i kadrovskoga stanja u javnim poduzećima. Glavno vijeće zaključilo je da će u razdoblju od najmanja svaka dva mjeseca održavati sjednice na kojima će sudjelovati predsjednik Predsjedništva HNS-a i predsjednici vlada županija koji su iz stranaka Hrvatskoga narodnoga sabora", stoji na kraju priopćenja.

Fena

Vezani članci