OČEKIVANJA OD SEZONE Neum očekuje domaće goste i one iz Srbije, u Međugorju sve ovisi o mjerama i testovima

I. Ćubela/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Primpreme za nadolazeću turističku sezonu su lagano krenule. Hercegovački ugostitelji se nadaju kako će ona ove godine biti znatno bolja, no i ove godine će sve diktirati situacija s pandemijom koronavirusa. Za razliku od brojnih drugih destinacija, u Neumu je unatoč svemu i protekla sezona bila zadovoljavajuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prošla sezona je bila relativno dobra, a za neke i odlična i s njom možemo biti zadovoljni. Devedeset posto je bilo domaćih gostiju, osam posto je bilo njih iz Srbije, dok su dva posto činili gosti iz drugih zemalja koji su mogli boraviti u BiH. Ona je bila na 50 do 60 posto u odnosu na 2019. godinu", kaže za hercegovina.info Davor Krešić predsjednik Udruge turističkih djelatnika Neum.

No, već je bilo nekih otkazivanja.

"Što se tiče naših hotela, najave za predsezonu su bile odlične. Međutim kako su produženi lockdowni u svim većim našim tržištima; od Francuske, Njemačke, Austrije i Slovenije, nažalost te grupe su stornirane. Međutim hoteli će biti otvoreni i spremni za sezoni jer mi se nadamo velikom prilivu domaćih gostiju dok se granice ne otvore. Imamo dosta veliku potražnju iz unutrašnjosti BiH, a nadamo se i velikom broju gostiju iz Srbije. Trenutno radimo na promociji Neuma kao destinacije na srbijanskom tržištu, u nekoliko velikih gradova otkuda su nam prošle godine dolazili gosti. Nadamo se da ćemo mnogima približiti Neum kao destinaciju", ističe Krešić te dodaje čime bi bili zadovoljni u jedinom hercegovačkom gradu na moru.

"Što se tiče prognoza, o tome je nezahvalno govoriti jer se situacija mijenja iz dana u dan. Realno, mi bi bili zadovoljni kada bi imali prošlogodišnju sezonu ili malo bolju. Ako se granice otvore sezona će biti bolja. U tom slučaju će se i veliki broj grupa koje su nam otkazane u predsezoni preliti u ljeto te deseti i jedanaesti mjesec."

Za razliku od Neuma, Međugorje je prošlu cijelu sezonu bilo prazno, odnosno posljednjih godinu i pol dana s obzirom da je pandemija stigla tik nakon zime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor Ljubić prvi čovjek tour operatora ‘G-tour Međugorje’, kaže nam o čemu ovisi nadolazeća.

"Očekivanja za hodočašća u Međugorju za 2021. godine su u skladu s epidemiološkim mjerama vezana za koronavirus krizu. Obzirom na 40. obljetnicu ukazanja u Međugorju, ja ipak očekujem veliki broj hodočasnika koji bi mogao doći u Međugorje ukoliko se mjere ulazaka i izlazaka iz pojedinih zemalja koliko toliko normaliziraju."

Neum

Objašnjava i što bi bila velika olakšica.

"Primjerice, ukoliko bi umjesto PCR testova, antigenski (koji su dosta jeftiniji i prihvatljiviji) bili dopušteni za ulazak i izlazak, mislim da bi Međugorje bilo na razini 40 do 50 posto ukupnog broja dolazaka u odnosu na 2019. godinu što bi bilo povoljno i jedan jak zamašnjak za 2022. godinu, odnosno neki najavljeni izlazak iz krize. Ukoliko bi se pak mjere zadržale na razini sadašnjih, onda mislim da osim individualnih dolazaka u Međugorje drugih dolazaka ne bi moglo biti, jer sam prelazak granice je toliko kompliciran i skup, a naročito za obitelji, da se jednostavno ne isplati."

O covid putovnicama kaže ne treba ni razmišljati.

"Ovdje treba voditi računa o nekim drugim stvarima, a to je da su te epidemiološke mjere takve kakve jesu i konstantno imamo stvaranje novih pritisaka, općenito na gospodarstvo, novim sojevima i brojkama. Danas su nam zatvoreni turizam i ugostiteljstvo, hotelijerstvo i promet. Tko nam jamči da sutra neće biti zatvorene i tvornice. Iskreno se nadam da će razum prevladati i da će se dopustiti dolazak broja hodočasnika i turista te da će granice biti otvorene bez covid putovnica. Ne treba zaboraviti da trenutno preko 140 zemalja u svijetu uopće nema dostupa cjepivu, tako da je po meni iluzorno govoriti o putovanjima s covid putovnicama budući da ih uopće u mogućnosti nismo imati", zaključio je Ljubić.

Jedno je sigurno, pred ugostiteljima je još jedna neizvjesna turistička sezona.

Vezani članci