Obustavljena istraga protiv oca ubijenog mladića - Davora Dragičevića

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Odvjetnik Dragan Tolimir je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdio da je dobio odluku Tužiteljstva koja mu je adresirana 8. rujna 2021. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor Dragičević kaže da mu danas takva odluka Tužiteljstva ne znači mnogo i da je došla sa tri godine zakašnjenja. "Što se mene osobno tiče, ne znači mi ta odluka ništa", kaže Dragičević.

Istraga protiv Davora Dragičevića vođena je zbog događanja ispred Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) 17. prosinca 2018. godine. Tada su građani okupljeni oko grupe 'Pravda za Davida', predvođeni Davorom Dragičevićem, došli pred entitetski parlament, u kojem su zastupnici birali novu Vladu Republike Srpske. Građani su ispred Skupštine prosvjedovali zbog toga što je Dragan Lukač ponovno bio predložen za ministra unutarnjih poslova.

Prijavu protiv Dragičevića podnio je sam ministar unutarnjih poslova Dragan Lukač. Dragičević, koji se nalazi u Beču, za BIRN BiH govori da, tri godine nakon događanja ispred Skupštine, obustava istrage dolazi kasno.

"Zakasnili su skoro tri godine. Na vrijeme smo prepoznali njihove namjere i osjetili njihove montirane procese", komentira Dragičević naredbu o obustavi istrage protiv njega. Dodaje i da on i dalje insistira na otkrivanju ubojica svog sina, ali i na tome da odgovornost snose i oni koji su pokušavali zataškati ubojstvo i koji su u tu svrhu progonili njega i članove grupe 'Pravda za Davida'.

Obustava istrage protiv Dragičevića je za odvjetnika Tolimira pokazatelj da su institucije korištene samo kako bi se građani zastrašili i odvratili od daljih okupljanja. "Ovo je pokazatelj da je ovo bio čist progon i da su koristili sve da onemoguće ljude da prosvjeduju. To je zloupotreba institucija jer ako nijedna prijava nije rezultirala optužnicom, očigledno je da je Tužiteljstvo korišteno za pritisak", kaže Tolimir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za isto krivično djelo, 'Ugrožavanje sigurnosti ministra unutarnjih poslova Dragana Lukača', istraga je vođena protiv članova neformalne grupe 'Pravda za Davida' – Ozrena Perduva i Sofije Grmuše. "Protiv nas dvoje istraga je obustavljena u veljači ove godine, nakon što smo Sofija i ja insistirali da vidimo šta se događa sa tom istragom", kaže Perduv.

Protiv Davora Dragičevića za isto djelo, 'Ugrožavanje sigurnosti ministra Dragana Lukača', trenutno se vodi još jedna istraga, ali u prijedorskom Okružnom javnom tužiteljstvu.

Građani okupljeni oko neformalne grupe 'Pravda za Davida' prosvjeduju u kontinuitetu od ožujka 2018. godine. Prosvjedi su počeli nakon što je na obali Vrbasa pronađeno tijelo 21-godišnjeg Davida Dragičevića, čija smrt još nije razjašnjena. Istragu o ubojstvu od banjalučkog Okružnog tužiteljstva u travnju ove godine preuzelo je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Pred Osnovnim sudom u Banja Luci u tijeku je suđenje protiv Davora Dragičevića, po tužbi koju su zbog klevete podnijeli Dragan Lukač, Darko Ilić i Darko Ćulum, sadašnji i bivši visoki funkcioneri Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, objavio je BIRN.

Vezani članci