Obilježena peta godišnjica formiranja jedinice za specijalnu podršku SIPA-e

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Na svečanosti upriličenoj tim povodom u privremenoj bazi Jedinice, smotru specijalaca SIPA-e izvršio je ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, koji je istaknuo da se radi o najrespektabilnijoj policijskoj jedinici u BiH te jednoj od najelitnijih formacija u regionu i šire.
 
Potcrtao je da pokazatelji o angažmanu SIPA-inih specijalaca potvrđuju njihovu odlučnost i spremnost da se suoče s najtežim izazovima, odnosno da se na najefikasniji način suprotstave svim vidovima kriminala, doprinoseći ostvarivanju višeg stepena sigurnosti bh. građana. 

Čestitke u povodu pete godišnjice formiranja Jedinice za specijalnu podršku SIPA-i uputio je i šef Policijske misije Evropske unije u BiH (EUPM) komesar Stefan Feller, naglašavajući važnost jačanja saradnje agencija za provedbu zakona na svim nivoima te koordiniranja ukupnih aktivnosti u borbi protiv najtežih oblika kriminala.

- Ne postoji alternativa sistematskoj saradnji agencija na svim nivoima, kao ni potrebi za zajedničkom sigurnosnom strategijom - kazao je Feller, podsjećajući na značaj intenziviranja komunikacije između svih segmenata sistema, te blagovremene razmjene obavještajnih i operativnih podataka.

Sudionike svečanosti pozdravio je i direktor SIPA- e Mirko Lujić, izražavajući očekivanje da će uskoro biti riješeno pitanje trajnog smještaja - baze Jedinice, te da će se i nadalje istrajavati na njenom opremanju u skladu s najsavremenijim dostignućima.      

Na prigodnoj svečanosti emitiran je i videozapis o dosadašnjem djelovanju i stasanju Jedinice, te izloženo naoružanje i oprema koja je na raspolaganju njenim pripadnicima.

Među ostalim, sudionici skupa bili su u prilici prisustvovati izvođenju niza prigodnih taktičko-pokaznih vježbi tokom kojih su pripadnici Jedinice za specijalnu podršku demonstrirali dio vještina, zahvaljujući kojima je u proteklih pet godina uhapšeno 345 osoba, osumnjičenih za najteža krivična djela na području cijele BiH.

Pojedincima koji su u protekloj godini podržali razvoj Jedinice za specijalnu podršku, putem  obuke, treninga, nabavke materijalno-tehničkih sredstava i osiguranja poligona za vježbanje uručena su prigodna priznanja - plakete.

(Fena)

Vezani članci