Nova federalna parlamentarna većina neće razgovarati s Budimirom

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Dragan Čović izjavio je da on tom sastanku neće prisustvovati.

- Na sastanku šestorke imali smo i sastanak četvorke vezan za stanje u Federaciji BiH. Četvorka ima vrlo jasan stav da je Zastupnički dom Parlamenta FBiH donio vrlo jasne odluke, kao i Dom naroda. Poznato je da su dva doma izglasali nepovjerenje Federalnoj vladi. Ustavni sud bi trebao donijeti odluku da li je narušen vitalni interes Bošnjaka i ništa više. Ova četvorka je vrlo jasno definirana i ona je u ulozi da odredi izvršnu vlast u Federaciji BiH. Budimir nije predviđen u kadrovskom rješenju četvorke i nemam šta razgovarati s njim - kazao je Dragan Čović predsjednik HDZ BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija je dodao da se danas nova parlamentarna većina dogovarala kako da pomognu premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću, da u skladu sa zaključcima Zastupničkog doma u ovom prelaznom periodu uradi sve što treba da život ne stoji.

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, kazao je da je stav nove parlamentarne većine jasan.

- Imamo parlamentarnu većinu i ova inicijativa Budimira je pokušaj da se eventualno dobije vlada u kojoj bi participirale sve moguće i nemoguće stranke u Federaciji. To je u koliziji sa smislom demokratije, jer svaka država mora da ima i vlast i opoziciju i u tom smislu pozivam Budimira da provodi ono što se od njega traži, a to je da kao predsjednik Federacije BiH poštuje parlamentarnu volju - izjavio je Radončić.

Fena

Vezani članci