Nikola Krešić i Mate Pavković nezakonito na čelu EP HZ HB

Vidi originalni članak
...Bosne Nikole Krešića i Mate Pavkovića, te dioničara Huseina Ahmovića i izrazila iznenađenje što u donošenju privremene mjere kojom je zaustavljena njihova smjena, Općinski sud u Sarajevu nije konzultirao Vladu kao vlasnika ove javne kompanije. Naime, Općinski sud u Sarajevu je, po do sada neviđenoj ažurnosti, zakratko produžio "život" dvojici "platformaških" direktora prihvaćajući kao ispravna njihova stajališta, odnosno odvjetnika, izričući mjere nepostupanja prema donesenim odlukama sa skupštine o izboru nove uprave i nadzornog odbora.

"Sud je citirano odluku na prijedlog predlagatelja donio bez prethodnog obavještavanja i saslušanja protivnika predlagača", upozorili su iz Vlade koja je prihvatila stajališta pravobraniteljstva. Neistinitim su naveli da je obavijest o sazivanju skupštine EP HZ HB objavljena na web-stranici nakon objavljivanja u dnevnim novinama. Pri tome su neutemeljenim ocijenili navode "platformaških" direktora koji su se praktično nastojali zaštititi argumentima ministara Demokratske fronte da su ministarstva vlasnici javnih poduzeća, te su citirali Zakon o gospodarskim društvima kojim se isključivo navodi da "neprivatiziranim kapitalom i imovinom poduzeća..., upravlja i raspolaže vlada nadležna za upravljanje državnim kapitalom u tom poduzeću". Vlada je odbacila tvrdnje da nije dala suglasnost Amri Đendušić da bude zastupnica na skupštini EP HZ HB, te da je u sukobu interesa jer je savjetnica premijera Federacije BiH. Posebno sporni su navodi Krešića i Pavkovića, odnosno njihovih obrana jer su se žalili na imenovanje v. d. članova Nadzornog odbora uime državnog kapitala do okončanja natječajne procedure upravo stoga jer su na taj način i došli na pozicije u elektroprivrednim poduzećima kada im je to omogućila nelegalna koju je podržao dio međunarodne zajednice, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno stoga jer je članovima NO 28. lipnja ove godine i formalno istekao četverogodišnji mandat. Vlada je ocijenila posebno spornim to što se ne provode njezine odluke tvrdeći da je sada na djelu kršenje zakona i nanošenje štete Federaciji BiH.

"U slučaju neizvršavanja donesenih odluka skupštine, nastupila bi neprocjenjiva šteta za EP HZ HB i Federaciju BiH jer je ova kompanija trenutačno bez tijela upravljanja Nadzornog odbora kojem je istekao mandat, čime se onemogućava redovito i neometano poslovanje ovog gospodarskog subjekta", zaključili su iz Vlade Federacije BiH.

Vezani članci