FOTO  Rusmir Kurić: Nigdje u svijetu avion star 46 godina ne obavlja panoramske letove

Vidi originalni članak

Podsjećamo, u padu sportskog aviona u svibnju 2012. godine smrtno je stradao pilot aviona, jedan padobranski instruktor i tri osobe koje su trebale skočiti padobranom. Nesreća se desila u laktaškom naselju Trn kod Banje Luke, piše klix.ba

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svibnju se 'budi' interes za organizacijom raznih zrakoplovnih manifestacija, koje po pravilu nisu odobrene od strane BHDCA, i ako su odobrene ne sprovodi se njihov nadzor u cilju preveniranja da do ovakvih nesreća ne dolazi. Ministarstvo prometa i komunikacija 'brzo' djeluje post festum nakon sto se tragična nesreća desila i kako ministar Jusko kaže 'formira istražnu komisiju u roku od 30 minuta", ali preventivno nažalost nikako", smatra Kurić.

Dodaje da je teško zamisliti da bilo gdje u svijetu avion star 46 godina obavlja panoramske letove.

"Kod nas je to najnormalnija stvar. U BiH zrakoplovstvu nenormalno je normalno", naglašava Kurić i dodaje:

"Da li je deset mladih života tragično izgubljenih u BiH u zadnjih pet godina, dovoljna cijena da se svi dozovemo pameti, i da zrakoplovstvo postane vodeća oblast našeg društva po pitanju tehnološkog napretka, poštovanja propisa, koji su u svijetu zrakoplovstva napisani u krvi svih prethodnih tragičnih događaja, da bez bojazni za njihove živote puštamo svoju djecu da sa svojim dječijim idolima pilotima osjete svu ljepotu leta u najnaprednijim tehnološkim strojevima. Krajnje je vrijeme reći 'ne' amaterizmu u profesionalnim BiH zrakoplovnim organizacijama i agencijama. Reci 'ne' improvizacijama po pitanju korištenja zrakoplova registriranih u BIH registru za privatnu upotrebu u komercijalne svrhe. Jer cijena koju plaćamo je previsoka", naglasio je Kurić.

On dalje naglašava kako istrage o ovakvim nesrećama obično završe bez nekih konkretnih zaključaka. Kako kaže, njemu još nije jasno ni šta je istraga o avionskoj nesreći u Banjoj Luci pokazala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada je u pitanju ova nesreća, najvažnije je istražiti uvjerenje o plovidbenosti aviona, kad je izdato te kad je izvršen remont motora. Na komercijalnim letovima remont bi se trebao obaviti svakih sedam godina, a za privatne potrebe BHDCA je dala čak i neka odstupanja prema kojima je remont dozvoljen svakih 20 godina, što je zaista neprihvatljivo", pojasnio nam je Kurić.

U nesreći koja se desila jučer u poslijepodnevnim satima pri padu malog aviona smrtno je stradao i instruktor I. K. koji je upravljao avionom.

"To je bio čovjek sa izuzetno velikim iskustvom. Jedva sam čekao svibanj da pustim svoje dijete da leti s nekim od mojih kolega, ali sad strepim od svega", istaknuo je Kurić.

Ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko još nije iznio detalje o nesreći u kojoj su stradala djeca u dobi od 8 do 11 godina. Nakon što je Tužilaštvo BiH sinoć preuzelo istragu o nesreći, danas je na mjestu nesreće i v.d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić.

Vezani članci