Neviđen medijski linč nad Hrvatima u Brčko distriktu jer su se usudili tražiti nastavu na Hrvatskom jeziku

Vidi originalni članak
...ustali protiv dugogodišnjeg kršenja Ustava BiH, Statuta Brčko distrikta te niza zakonskih i podzakonskih akata.
Neviđen medijski linč nad Hrvatima u Brčko distriktu jer su se usudili tražiti nastavu na Hrvatskom jeziku

Njima su im zajamčena osnovna ljudska prava i slobode među kojima je i pravo na maternji jezik. Naime, ustaljena je praksa u Brčko distriktu da se učenicima Hrvatima otvoreno uskraćuje pravo na Hrvatski jezik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako Statut Brčko distrikta BiH za sva tri konstitutivna naroda jamči jednaka prava, praksa je drugačija. Naime, bošnjačka, a dijelom i srpska strana je pronašla rupu u zakonu te se prilikom zapošljavanja u obrazovanju, ali i drugim sektorima, očiti Bošnjaci u aplikaciji za radno mjesto izjašnjavaju kao Hrvati te na taj način iz obrazovanja potiskuju Hrvate i zauzimaju i onaj minimum radnih mjesta koji Hrvatima zakonom pripada. Ova praksa je postala uobičajna naročito u zadnjih nekoliko godina te su Hrvati u obrazovanju Brčko distrikta gurnuti na same margine. U prilog ovome govori i činjenica da niti jedna ravnateljska pozicija u svim osnovnim i srednjim školama u gradu Brčkom ne pripada Hrvatima te su na njima isključivo Bošnjaci i Srbi.

Kako diskriminacija Hrvata na ovaj način nije bila dovoljna tako je aktualni predsjednik SDA u Brčkom i predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić u skupštinsku proceduru uputio Izmjene i dopune zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u Brčko distriktu BiH te u tim izmjenama progurao članak zakona koji se otvoreno kosi sa Statutom Brčko distrikta BiH, a koji ide otvoreno na štetu hrvatskog naroda u Brčkom. Ovo je ujedno i prvi put od uspostave Brčko distrikta da je Skupština izglasala, a predsjednik Skupštine svojim potpisom ovjerio zakon koji se direktno kosi sa Statutom Brčko distrikta BiH.

Onoga trenutka kada je Predstojnik odjela za Obrazovanje u Vladi Brčko distrikta Adnan Osmanović, također iz SDA, na osnovu izmijenjenog zakona, na mjesta na kojima su do tada bili učitelji i nastavnici Hrvati počeo imenovati Bošnjake, inače iz Federacije i članove SDA, a fiktivno prijavljene u Brčko distriktu, nastao je protest roditelja hrvatskih učenika.

Roditelji učenika hrvatske nacionalnosti ukazali su na problem i činjenicu da je učiteljima Hrvatima uskraćeno potpisivanje ugovora o radu, a da su na njihova mjesta redom dovedeni Bošnjaci. Roditelji su se pozvali na nepravdu koja im je nanesena te na nepoštevanje Statutom i Ustavom im zajamčenih prava. No tada dolazi do općeg medijskog i političkog napada na Hrvate u Brčko distriktu.

Lokalni bošnjački portali, kojih ima nemali broj i koji se redom financiraju iz proračuna tj. javnim sredstvima, krenuli su u otvoreni medijski rat protiv Hrvata u Brčkom. Članci prepuni pozivanja na mržnju, huškanja i linčevanja Hrvata obasuli su Brčko distrikt. Nije pošteđen ni sam Papa Franjo, kao niti hrvatski proizvodi poput negazirane vode Jane i sl. Izljev tolike količine prijezira i mržnje prema Hrvatima na ovim prostorima zapravo do sada nikada nije javno zabilježen. Predsjednik Skupštine Esed Kadrić (SDA) pri tome prijeti roditeljima hrvatskih učenika i poziva na sudsko gonjenje ukoliko se usude na bojkot nastave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opći je dojam da ovih dana nije ni malo lako, a ni neopasno biti Hrvat u Brčko distriktu. Medijski linč koji se otvoreno, a uz podršku rukovodećih ljudi iz SDA, vodi protiv Hrvata ovoga dijela BiH nije ni malo bezazlen i naivan. Pri tome huškačke tekstove pune mržnje i netrpeljivosti prema Hrvatima Brčko distrikta Policija i Tužiteljstvo Brčko distrikta ne uzimaju za ozbiljno jer su eto „satiričnog" karaktera.

Grude.com

Vezani članci